Rust in je hoofd

Het antwoord voor rust in ons hoofd is grotendeels vanuit ons zenuwstelsel te verklaren.

Ons zenuwstelsel kent twee takken met elk hun eigen functie De sympathicus: waarin we alert zijn en actie willen of moeten nemen en de parasympathicus: die zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust.

Dit is te vergelijken met een gaspedaal en een rempedaal van 'Actie' en 'Rust'. Bij een traumatische/heftige gebeurtenis gaat onze hartslag omhoog, adrenaline komt vrij, onze zenuwen staan op scherp en ons hoofd draait soms overuren. Na deze fase komen we als het goed is weer in de kalmte. Er zit echter nog een belangrijke fase tussen: de herstel- en reparatiefase, waarin de adrenaline wordt weggevloeid om weer in de rust te kunnen komen.

Deze tussenfase kan echter door verschillende oorzaken uit balans raken, waardoor de kalmte in jezelf maar moeilijk volgt. Dan spreek je van een disbalans binnen dit zenuwstelsel. Dit artikel gaat over hoe je in balans blijft omdat dit voor een groot deel zorgt om rust in je hoofd en stilte in jezelf te vinden.

1  Hoe ontstaat deze onrust

Eén van de oorzaken is dat we als volwassen vaak leren ons te beheersen en controle te houden, hiermee vormen we helaas ook vaak een rem op het natuurlijk laten wegvloeien van onze: angst, paniek, dat opgejaagde gevoel, nervositeit, agressie e.d. Het wegvloeien houdt namelijk in dat we kunnen gaan trillen, huilen of juist heel hard gaan lachen, dit is allemaal de natuurlijke uiting van het lichaam om het teveel aan spanning kwijt te raken om weer in een staat van rust te kunnen komen. Maar als gezegd leren we ons beheersen en slikken we deze herstellende reacties als het ware in. Hierdoor ontstaan allerlei nare opstapelingen in ons zenuwstelsel, waardoor we steeds meer moeite krijgt om het rempedaal te vinden en teveel op het gaspedaal blijven trappen. Hierdoor voelen we ons continue gestrest.

Veelal wordt dit veroorzaakt door onze gedachten die tijdens deze fase geen rust krijgen en maar blijven doormalen over wat er is gebeurd of wat kan gaan gebeuren. Hierdoor kan o.a. een burn-outontstaan en allerlei andere door stress of oververmoeidheid veroorzaakte aandoeningen.

2  De vier stappen

Het onderdrukken van het zenuwsysteem bij heftige gebeurtenissen in vier stappen:

 1. Heftige gebeurtenis
 2. Schrikreactie met veel stress
 3. Inhouden en inslikken door conditionering, cultuur, normen, waarden
 4. Natuurlijke flow van ons zenuwstelsel om weer in de kalmte te komen raakt gaandeweg aangetast en gedachten blijven malen.

Uitkomst: burn-out, zware stress, continue opgejaagd gevoel, nervositeit, onzekere gevoelens, fouten maken, slechte focus, slecht slapen etc.

De ideale balans in wat ons lichaam nodig heeft en al van nature kan geven:

 1. Heftige gebeurtenis
 2. Reactie van het lichaam hierop laten zijn
 3. Afvloeien van reactie van lichaam toelaten
 4. Zenuwstelsel blijft in een gezonde staat van balans

Het hoeven overigens niet alleen ‘heftige gebeurtenissen’ te zijn, continue deadlines moeten halen of op je tenen moeten lopen zonder dit te kunnen afvloeien zorgt er ook voor dat we ons constant in de toppen van ons zenuwstelsel begeven. 

Vaak zijn mensen in het weekend uitgeput omdat er doordeweeks 
te weinig ruimte is genomen voor
de balans in zichzelf. 


3  Hoe houden we deze balans in onszelf? 

Bij een gezond dag patroon worden inspanning en stress afgewisseld met ontspanning en rust. Er zijn verschillende oefeningen om jezelf in de natuurlijke staat te houden en niet de heftige energie in te slikken met alle gevolgen van dien maar om het door de dag door te laten wegvloeien (heel belangrijk!). 

De basis hierbij is dat we ons zenuwstelsel en ons onderbewustzijn een signaal geven dat het weer terug mag in de natuurlijke staat te komen om het opgejaagde, nerveuze gevoel weer tot rust te brengen. Waardoor malende gedachten ook makkelijker zijn los te laten.

4  Oefeningen

Deze oefeningen voer je ideaal gesproken uit na een ‘stressvolle’ gebeurtenis maar dit is meestal niet mogelijk tijdens werk, op straat of op andere publieke plaatsen. Het ontladen van deze spanning gaat ook in etappen. Door eerst één van de drie opties te kiezen die het best bij je passen op een bewuste wijze (doel weer in balans te komen met je zenuwstelsel) Ontstaat er geleidelijk ook in het dagelijkse leven een lichamelijke herinnering om weer terug te komen in de natuurlijke staat van gas geven waar nodig en remmen om te genieten van de natuur om je heen en in jezelf.

 1. ademhaling, hartslag, hoofd
 2. favoriete muziek alles losgooien
 3. joga, meditatie, fitness

Ademhaling, hartslag, hoofd
Als je een snellere hartslag of zwetende handpalmen begint te krijgen, is het beste om er niet tegen te vechten. Blijf waar je bent en voel gewoon de spanning zonder jezelf af te leiden. Leg je handpalm op je buik en adem langzaam en diep in zodat deze tot rust kan komen, voel dat daardoor ook je hartslag langzaam tot rust komt.

Nu kun je ook langzaamaan bij je hoofd komen om dit tot rust te brengen. Angst en stress ontstaan vanuit ons hoofd. De drie stappen: ademhaling, hartslag en hoofd in deze volgorde brengen dit tot rust. Het doel is om de geest te helpen wennen aan het omgaan met paniek, wat de stress na iets dat stressvol is, wegneemt. Probeer deze ademhalingstechniek ook bij angsten. Deze oefening is ook tijdens werk goed te doen, het is namelijk een must om continue in balans te blijven voor een gezond dag-patroon. Probeer daarom de ruimte te vinden tijdens je werk juist om dit goed en met focus te kunnen blijven doen. Deze oefening is ook in een video te bekijken.

Favoriete muziek alles losgooien
Zet je favoriete muziek op en gooi al je ledematen drie tot vier minuten los, dit ziet er wellicht gek uit maar het gaat om het resultaat. Zorg dat je alleen hiermee bezig bent en niet erbij nadenkt met wat je doet. De muziek en de bewegingen van alles lossgudden geven een signaal aan je onderbewustzijn dat het in een andere modus kan komen.

Yoga, meditatie, fitness
Yoga, meditatie, fitness alle drie zijn ze in dit geval bedoelt om weer in rust in je lichaam te komen. Fitness is inspanning en ontlading tegelijk na deze ontlading van energie kom je weer in een natuurlijke staat. Probeer dan niet weer teveel te denken over van alles maar ervaar de rust na de ontlading. Yoga en meditatie hebben in dit geval de werking of het doel van langzaam aan alle spanningen en gedachten weg te laten vloeien.

Kinderen overprikkeld of onderprikkeld
Kinderen kunnen ook veel last hebben van overprikkeling of juist onderprikkeling. Ook dit heeft (uiteraard) veel met het zenuwstelsel te maken. Dit artikel wordt te lang om hier oefeningen en tips voor te geven, ik verwijs daarom graag naar SQula waar ook weer doorlinks staan hierover. Handig is ook de emotieposter waarin verschillende emoties staan afgebeeld zodat het jonge kind kan aangeven waar het zit met haar of zijn emoties.

5  Ademhaling, hartslag, hoofd

Om rust te krijgen in je hoofd zijn er in basis drie stappen nodig. Eerst je ademhaling tot rust brengen, dan je harslag tot rust brengen om vervolgens bij je hoofd te belanden en deze tot rust te brengen. De volgorde is heel belangrijk omdat met een drukke hartslag en ademhaling het vrijwel onmogelijk is rust in je hoofd te leren bereiken. Bij een gevorderd stadium is het wel zo dat ook in drukte (verhoogde hartslag en ademhaling) deze belemmerende gedachten er niet meer zijn. Het gaat hier dus specifiek om de oefening om daar te leren komen en dit op den duur te kunnen vasthouden.

Rust in je hoofd (bandopname)
Rust in je hoofd vinden is grotendeels te bereiken met controle krijgen over je brein activiteiten. Het brein gaat hyperventileren als het te druk is met gedachten. 

6  Stilte in jezelf vinden

Anacdote:  Na een lange zoektocht naar zijn voorbeeld “een  verlichte monnik”, kwam hij langs een beek die erg veel lawaai maakte. Vlak daarbij zag hij zijn berghut. Hij stapte binnen waar hij zijn voorbeeld zag zitten, boog diep en zei: "heeft u geen last van dat lawaai heel de dag". De monnik antwoordde: “welk lawaai? En stop met buigen voor me". “Oh sorry, sprak de man, ik heb een lange reis afgelegd om u te ontmoeten. Ik heb al uw boeken gelezen en wil ook het pad afleggen wat u heeft afgelegd ik ben zo onder de indruk:” Waarop de monnik antwoordde: “ik ben niet je leermeester dat ben je voor jezelf en die boeken moet je verbranden.”

Dit verhaal omschrijft dat stilte in het zelf zit. Als het volledig stil is in de omgeving hoeft het niet stil te zijn in het hoofd, als er geluid is in de omgeving kan het toch stil zijn in het hoofd. De stilte is  niet veel anders dan andere aspecten waar je al dan niet voor kiest om het je te laten beïnvloeden. Het vergt echter veel oefening en ervaring om in een staat te komen waarin je niet meer afhankelijk bent van geluid of stilte, onrust of rust, angst of geen angst. De andere kant is dat als je teveel 'doorslaat' of beter gezegd te snel denkt geen last meer te hebben van praktisch alles wat extern is je ook los komt van je gevoel. We worden meestal niet gelukkiger door onverschillig te worden voor het gevoel en het externe wat er eenmaal is. De kunst is je niet te laten overheersen door ongenoegen en in de gevallen dat je iets kunt doen aan je ongenoegen daar ook iets aan doet. Bekijk ook de video hierover.

Stilte - aansluitend op rust in je hoofd
Stilte is regie houden over dat wat extern ervaren wordt als onrust. Stilte is de stilte in het zelf houden. Deze oefening kun of mag je meedoen maar het is ook prima om het gewoon te beluisteren en dit later te doen.

Mocht je naar aanleiding van deze door mij persoonlijk ontwikkelde oefeningen en bandopnames nog vragen hebben, laat het me weten. Ik zou het erg waarderen als je laat weten of het je geholpen heeft. Mijn doel is mensen tot hun volle potentieel te laten groeien en daarbij de belemmerende patronen bewust te maken zodat deze weer in harmonie komen met je zelf.

Vertel me meer hierover

Wil je graag dat ik jou bel?:
Laat je telefoonnummer achter en ik bel je zodra het kan terug.

De Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Nieuwsbrief De Spiritueel coach

Ontvang diverse tips, adviezen en oefeningen via mijn nieuwsbrief.

De Spiritueel coach