Groei-belemmerende aspecten - tips

Alles in ons is erop gericht te blijven wie we waren, dit ontgroeien vergt zelfinzicht en oefening.

Als je concreet kijkt naar hoe we zekere veranderingen in onszelf willen aanpakken is het vaak de weerstand van het ego dat er voor zorgt om deze veranderingen te doen slagen. Daarnaast hebben we te maken dat in ons lichaam alles erop gericht is om in homogene toestand te blijven, terwijl we juist in de toestand van vooruitgang 'moeten' zitten om daadwerkelijk iets in jezelf aan te pakken. Waardoor we al snel zeggen dat het niet bij jou werkt. Het begin van aandacht zit al bij punt 7 en 10, in het centrum van jezelf komen, dit centrum zorgt er (na oefening) voor om al voor een deel uit deze weerstand van het ego te komen. Daarnaast heb ik een complete module ontwikkeld om regie te krijgen over deze belemmerende aspecten.

Onderstaande tips gaan over de uitgangspositie verbeteren van waaruit je start om iets nieuws aan te leren of iets los te laten:

TIP #1: Let op de neiging van de geest om eenvoudige dingen te bagatelliseren.
Laat je niet misleiden door de eenvoud van nieuwe methoden of kennis. Wees allert op de stem die zegt: "Oh, ik ken dit al, of ik doe dit al." Veel oefeningen en inzichten op elk gebied zijn heel eenvoudig. Het beheersen ervan vergt echter oefening.

TIP #2: Let op de stem van de scepticus.
We hebben allemaal een scepticus of innerlijke criticus die ideeën en methoden afschiet voordat we ze ooit een kans geven. Het is de taak van de scepticus om te weerleggen. Je doel is om te experimenteren en je ervaring met een open geest te evalueren.

TIP #3: Let op je resultaten.
Als je geen aandacht besteedt aan de resultaten, hoe subtiel ook, zullen je hersenen geen positieve associaties koppelen aan veranderingen of verbeteringen, en je zult uiteindelijk stoppen (zelfs als ze voor je werken).

TIP #4: Let op de neiging om alleen maar dingen van je lijst af te vinken.
Veel overachievers voelen een gevoel van trots om bepaalde praktijken uit te proberen zonder aandacht te besteden aan de ervaring en de resultaten zorgvuldig te onderzoeken. Hoe meer bewustzijn je naar zelfactualisatie brengt, hoe hoger de voordelen zijn die je ervan zult ontvangen.

TIP #5: Neem de mindset van een wetenschapper over.
Een echte wetenschapper blijft objectief over een experiment tot het einde. Conclusies kunnen alleen worden getrokken na een eerlijk (zelf)onderzoek gedurende een redelijke periode (vaak zul je iets nieuws een maand tot twee maanden moeten proberen voor resultaat).

TIP #6: Stel redelijke en kleine doelen voor jezelf.
Een paar minuten per dag bepaalde oefeningen doen is vaak alles wat nodig is. Als je te veel of te lang probeert te oefenen, creëer je ego-weerstand. Uiteindelijk zal deze weerstand je beoefeningen belemmeren.

TIP #7: Muziek om het brein in een ontspannen of wakkere staat te brengen.
Als je mediteerd zijn dit zes muziekstukken die spectiaal door Iwake zijn ontwikkeld (samples) deze helpen je om in de staat te komen die je wenst; het kan ook tijdens joga-oefeningen, Tai Chi of om innerlijke groei te vergroten.

TIP #8: Maak contact met een bredere kijk op 'zijn'.
Er zijn meerdere vormen van zijn in onszelf. We gebruiken er vaak slechts één of twee. Door de verschillende vormen te leren kennen en er naar te leven, ontstaan er veel rijkere gebieden in onszelf. Dit geeft ons veel meer zingeving en welzijn.

TIP #9: Zelfactualisatie is een iteratief proces.
Dit wil in dit geval zeggen: "proberen" om je te concentreren op je groei wanneer je dat fundamenteel niet wilt, werkt vaak contraproductief. Word je in plaats daarvan meer bewust van je interne weerstand tegen groei. Dan ben je in een positie om ermee te werken, het los te laten of het te transformeren. 

TIP #10: Begin vanuit je Centrum.
Gebruik de methode vanuit je centrum (hieronder omschreven in het uitklapmenu) voordat je iets anders doet. Centreren is een sleutel tot het maken van snelle vooruitgang in leren en ontwikkeling. Zeer handig hulpmiddel!

Oefening - Hoe jezelf te centreren

Probeer dit staand of zittend:

STAP 1: Laat je oogleden zakken om visuele afleiding te voorkomen (maar houd je ogen op gelijke hoogte).

STAP 2: Plaats je voeten stevig op de grond op schouderbreedte.

STAP 3: Plaats comfortabel een of beide handen over uw navelstreek.

STAP 4: Richt je aandacht op je navel (zorg dat ongeveer 50% van je bewustzijn hiernaartoe gaat).

STAP 5: Adem op natuurlijke wijze (rustig, rustig en zacht) vanuit deze regio.

Hou dit vervolgens 30 seconden vol. Merk op hoe je je voelt. Kijk of je een licht "zinkend" gevoel kunt detecteren terwijl je bewustzijn verschuift van je gedachten naar het centrum van je lichaam.

Plaats vervolgens je aandacht op een specifieke taak en zie dat je een verhoogd niveau van focus kunt waarnemen.

De voordelen van centreren

Deze focusmethode:

  • Houd de aandacht op een specifieke taak of actie
  • Cultiveer zelfbewustzijn (belangrijk voor emotionele intelligentie)
  • Zorgt dat je opmerkt wanneer negatieve gedachten, emoties en gedrag je dreigen te kapen
  • Stop met het lekken van mentale energie door overmatig denken
  • Krijg meer gedaan in minder tijd

Het vermogen om de aandacht te richten is een fundamentele vaardigheid voor zowel hoge prestaties als persoonlijke transformatie.

Waarom deze methode werkt
We hebben de neiging om te veel energie op te bouwen in ons hoofd, waardoor we te veel nadenken. Overmatig denken en onbeheerde emoties (zoals angst of woede) halen ons uit ons centrum.

Deze oefening helpt de overmatige opbouw van energie van het hoofd naar het lichaam te verplaatsen door alleen ons bewustzijn te verschuiven. Als je dit doet, wordt je geest relatief snel stil. Met wat oefening en herhalen (probeer het een maand) kun je snel terugkeren naar je centrum. Hoe meer gecentreerd je bent, hoe gemakkelijker het is om je focus te behouden en in een mentale helderheid te komen.

Bedrieglijk eenvoudig
Door jezelf te leren centreren en dit gedurende de dag regelmatig te oefenen, kun je je mentale prestaties, cognitieve vaardigheden, energieniveau en je niveau van emotionele regulatie een boost geven.

In feite is dit misschien wel de belangrijkste methode voor alles dat je doet: begin altijd vanuit je Centrum.

  • Je werkdag beginnen? Centreer jezelf.
  • Een instrument oefenen? Zoek eerst je centrum.
  • Na een lange dag thuiskomen bij je gezin? Neem even de tijd om terug te keren naar het centrum voordat je door je voordeur loopt.

Deze techniek ziet er bedrieglijk eenvoudig uit met 5 simpele stappen, maar als je het toepast en zorgvuldig de effecten observeert, die het heeft op je staat van zijn, zul je aangenaam verrast kunnen worden (zoals ik was!)

Vertel me meer over deze module

Wil je graag dat ik jou bel?:
Laat je telefoonnummer achter en ik bel je zodra het kan terug.

De Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Lid worden videokanaal?

Geen nieuwsbrief maar een videokanaal waarin ik tips deel en inzichten geef. Een stuk persoonlijker toch?

De Spiritueel coach