Uitleg en achtergrondinformatie bij artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Waarin dieptepsychologie anders is

Een groot deel van zelfcoaching gaat over inzichten en kennis. Hoe meer we begrijpen hoe onze psyche werkt hoe meer we hier ook de regie over kunnen krijgen en hoe meer zelfinzicht we ontdekken. Ieder mens is immer uniek en iedere psyche of geest is anders, de handvaten zijn daarom om bij jezelf te ontdekken en mee te oefenen maar ook om het eigen te maken. Eigen maken kan ook betekenen dat je iets juist niet doet of momenteel niet wilt doen.

Waarin dieptepsychologie anders is

Onderbewustzijn / bewustzijn

Onze schaduw

Waarin dieptepsychologie anders is

Het ironische is dat het woord ‘psyche’ dat centraal zou moeten staan in de psychologie en psychatrie daarin bijna geheel ontbreekt. De moderne psychologische en psychiatrische praktijken hebben de neiging om de persoon te splitsen in gedrag, gedachten en lichaamschemie. We zijn natuurlijk al deze dingen, maar we zijn ook veel meer dan dat. Als iemand je gedrag categoriseerd, je denkprocessen samenvatte, je medische gegevens las en zei dat jij dat was, zou je protesteren omdat je meer bent dan de som der delen.

"Psyche" is het Griekse woord voor ziel, het herinnerd ons eraan dat we uiteindelijk een dier zijn dat verlangt naar betekenis en lijdt onder het verlies hiervan. Natuurlijk zijn we een verzameling gedragspatronen, refelexieve niet onderzochte denkprocessen en biologische drijfveren maar toch beperken we onze benadering tot louter waarneembare drijfveren en kenmerken van het leven. Dieptepsychologie is een poging om de hele persoon te benaderen om een dialoog aan te gaan met het essentiele mysterie dat wij lalen belichamen ; men kan dit verdiepend gesprek niet aangaan zonder het onbewuste aan te spreken, een mysterieus rijk waarin veel voor ons verborgen is, maar dat toch voortdurend in onze wereld overvloeit.

Eén van de sleutelaspecten van de psyche is psychopathologie, waarbij het natuurlijke verlangen van het bewuste ego en de gewone behandelingsmethoden is, psychopathologie zo snel mogelijk te verwijderen.

Dieptepsychologie respecteert het en in plaats daarvan stellen we vragen: waarom is het tot ons gekomen, wat wil het van ons, welke correcties op mijn koers moet ik overwegen als we ons herinneren dat de betekenis van psychopathologie de uitdrukking is van ‘lijden van een ziel’, dan zijn we verplicht om de vraag naar betekenis in overweging te nemen. Als ik dus van mijn familie of mijn cultuur een reeks instructies heb gekregen over hoe ik mijn leven moet leiden en hoe ik succesvol kan zijn, doe ik mijn best om aan die verwachtingen te voldoen, maar omgekeerd kan de vervulling van die doelstellingen me zelfs depressief maken, dat de onttrekking van energie en goedkeuring van een deel van mijn ziel de oproep is om terug te gaan naar de tekentafel en mijn leven te configureren, mijn doel, mijn veronderstellingen. Dieptespsychologie is een poging om een dialoog met onszelf te voeren op een dieper niveau dan het gewone egobewustzijn en de meeste behandelmethoden proberen te gaan.

Uitleg onderbewustzijn en bewustzijn

Ons onderbewustzijn is te vergelijken met een enorme berg geheugen die onder water zit (onzichtbaar) waarvan het puntje boven water zit (zichtbaar), dat puntje is ons bewustzijn.

Onze psyche bestaat uit ons bewustzijn, ons drempelbewustzijn en ons onderbewustzijn. Het drempelbewustzijn en onderbewustzijn beslaat maarliefst 90/95% van onze psyche reageert wel een miljoen keer sneller. We kunnen dit vooral begrijpen door de reflexen en de automatische keuzes die we maken bij autorijden of snelle acties zoals bij struikelen precies op tijd de juiste beweging maken. (fysiek vershilt dit uiteraard per persoon).

Daarnaast zit in ons onderbewustzijn letterlijk alles opgeslagen wat we in dit leven en vorige levens (collectieve onderbewustzijn) hebben meegemaakt of gezien. Ons bewustzijn zou letterlijk gek worden om al deze informatie ook te bevatten, het is alsware een enorme SSD externe harde schijf.

Deze enorme berg geheugen heeft enorme invloed op wie je bent, wat je denkt en wat je doet, wat je humeur beïnvloed en zelfs je karakter bepaald. Hierin zit o.a.: ons lange termijn geheugen, emoties en gevoelens, gedragingen, relatiepatronen, verslavingen, onvrijwillige lichaamsfuncties, creativiteit, ontwikkeling patronen, spirituele connectie en onze intuïtie.

Ons bewustzijn, het puntje dat boven water steekt is dat wat we (letterlijk) toelaten in complete eerlijkheid te zijn. Het bevat o.a. elementen als: analyses, denken & plannen en ons korte termijn geheugen. Maar ook ons ego dat net zoveel kan meewerken als tegenwerken zoals we wellicht ook merken.

Uitleg onze schaduw

De 'schaduw' is het deel binnen onze psyche dat zich in ons onderbewustzijn bevindt, die alle elementen van kind tot volwassene bevat die invloed uitoefenen op je leven en die je meestal wegdrukt in jezelf. Onze schaduw is niet zozeer slecht, zoals het wellicht klinkt en wat je er wellicht van hoort, maar kan wel zorgen voor veel problemen die onszelf en anderen in de weg kunnen zitten als we deze ons niet bewust maken. 

Onze schaduw bevat aspecten als: afgunst, hebzucht, vooroordelen, haat, angst, woede, lust, Jaloezie, macht en agressie. 
Maar ook: Creativiteit, Inspiraties, spontaniteit, creativiteit, inzichten, kwetsbaarheden en gevoeligheid. 

Schaduwaspecten vormen zich niet alleen vanuit onze kindertijd maar kunnen ook later ontstaan door racisme en idolisering of het verafschuwen of minachten van bepaalde mensen of binnen relaties. Bedenk daarbij dat, ook al ontstaan dit soort gedragingen door externe invloeden, je het alleen binnen of vanuit jezelf kunt aanpakken. Dit aanpakken kan ook zijn, de ander hier op aanspreken, als je het eerst bij jezelf hebt overwonnen/geïntegreerd.

Hieronder een heldere uitleg van hoe onze schaduw op allerlei manieren werkt en dat het ook een natuurlijk onderdeel van onze pyche is.

Wil je graag dat ik jou bel?:
Laat je telefoonnummer achter en ik bel je zodra het kan terug.

De Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Lid worden videokanaal?

Geen nieuwsbrief maar een videokanaal waarin ik tips deel en inzichten geef. Een stuk persoonlijker toch?

De Spiritueel coach