Zijnsverbreding leidt tot meer zingeving en welzijn.

Omschrijving
Er zijn meerdere vormen van zijn in onszelf. We gebruiken er vaak slechts één of twee. Door de verschillende vormen te leren kennen en er naar te leven, ontstaan er veel rijkere gebieden in onszelf. Dit geeft ons veel meer zingeving en welzijn.

De vijf elementaire vormen van zijn: Intelligentie-zijn, Identiteit-zijn, Hoge intelligentie-zijn, Compassie-zijn en Energie zijn. Hieronder zal ik omschrijven wat deze betekenen. Maar bovenal wat een rijkdom ze je kunnen geven als je deze reis aangaat van 'zijnsverbreding' in jezelf.

 1. Intelligentie-zijn waar miljoenen jaren kennis in is opgeslagen. Dit deel is onze kennis die soms uit het niets lijkt te komen, ook wel het creatieve denken of lateraal denken genoemd. Het is onmogelijk zonder onze intelligentie gesprekken te voeren omdat 'taal' ons mensen eenmaal in deze laag verbindt. Alleen in het westen lijken we hier te veel waarde aan te hechten omdat we te veel ons brein als een computer met emoties beschouwen en dit als dusdanig ook vaak behandelen (mede vanuit de psychologie). Er wordt daarmee nauwelijks aandacht besteed aan de vele andere vormen die onze psyche omvat. Met name ons gigantische onderbewustzijn blijft daarmee onbelicht alsmede de uniciteit van elk mens.

  Hoe het precies ontstaan is, is niet heel relevant maar we zijn van een belevingsmaatschappij steeds meer afgezakt tot een denkmaatshappij waarin alles meetbaar moet zijn. Je kunt ook zeggen alles is 'bestand' geworden, meetbaar, overzichtelijk, eenvoudig en eenduidig.

  Kinderen van nog geen 10 zijn daardoor al lusteloos, wat nu al in ruime mate te zien is helaas, omdat ze alles al gezien denken te hebben via hun telefoon of tv. Hierdoor plegen mensen ook zelfmoord omdat ze een leegte ervaren vanuit de illusie dat dit het leven is.  Daarom zijn deze vormen zo belangrijk om te ontdekken dat ons zijns-bewustzijn veel breder is dan alleen onze intelligentie en ons denken. Dit ook onze kinderen mee te kunnen geven en uit de spiraal te komen.

 2. Identiteit-zijn dat is de ontdekkingstocht die je dient af te leggen om te leren wie je echt bent en niet wat anderen zeggen wie je bent. Vanuit je identiteit leef je ook vanuit je intrinsieke waarden. Vanuit deze waarden is het ook helder dat je zuiver spreekt, zuiver denkt en zuiver handelt. Er is geen tussenweg, wel is het een gegeven dat onze schaduwzijden altijd aanwezig blijven dit maakt ons ook compleet en niet compleet mening loos of oordeel-loos. De utopie oordeel-loos te zijn werkt niet als iemand jou dierbare aanvalt of jou iets ergs aandoet. We zijn geen gevoelloze robotten. Leven vanuit je ware identiteit maakt ons veel losser en vaker gelukkig met veel kleinere dingen en veel minder snel ongelukkig als dingen tegen zitten.

  Een voornaam deel van identiteit-zijn is daarom ook schaduwwerk dat je blijft doen. De 'schaduw' is de kant van je persoonlijkheid die alle delen van jezelf bevat die onbewust invloed uitoefenen op je leven en die je, al dan niet bewust, onderdrukt in jezelf. Identiteit zijn is ook de zoektocht van 'de held' of 'heldin' die zonder angst in het diepe springt compleet los van opvoeding en (na onderzoek) niet dienende conditionering. In die val de reis start om zichzelf te ontdekken. Het verhaal van Boeddha die uit het paleis van zijn vader ontsnapte en al zijn bezit weggaf toen hij de wereld buiten de paleismuur zag. Om onder een boom zijn eigen demonen te ontmoeten en overwinnen (waaronder zijn vader).

 3. Hoge intelligentie-zijn dit zijn alle ervaringen die impact maken. Alle ervaringen uit dit leven waar we vaak in een seconde toegang toe hebben, zonder woorden maar pure kraakhelder beelden die vrijwel onmiddellijk de betekenis waar een heel verhaal achter kan zitten in een seconde duidelijk maken. Daarom wordt dit ook hoge intelligentie genoemd omdat deze beeldtaal vanuit het zelf komt en er niet tot nauwelijks denken aan te pas komt. Dit deel zit ook vaak in het spirituele zien, het zien van geesten, maar ook onze dromen en visioenen of fantasma. Hier komen alle emoties in een seconde samen om een heel verhaal te begrijpen. Deze ervaringen zitten opgeslagen in ons oerbrein en veel verder terug tot het eerste leven op aarde. Dit verklaart ook direct de buitengewoon bijzondere dromen die we kunnen hebben met mythologische betekenissen of uit de oudheid ontsprongen. Een belangrijk aspect om dit deel in jezelf te vinden wat een enorme rijkdom biedt, is om in diepe balans met jezelf te komen. We worden continue geteisterd door denken en dit weerhoudt ons om te genieten van de momenten die we meemaken. Door veel meer verbinding te maken met details vs. denken over wat je ziet, ontstaat de diepe beleving. Ons mee laten voeren met muziek of kunst maar ook een regendruppel of een insect dat ons compleet losmaakt van onze gedachten en puur in de ervaring van het moment brengt.

   Hoe kunnen we immers beleven als we niet intens aanwezig zijn in het hier en nu. Anders hebben we immers nog wel ons rijke verleden vol ervaringen maar ook dat sluit zich meer af door ons vaak priemende denken. 

 4. Compassie-zijn hier leer je verbinding maken met het leven een bloem een uur bekijken of houden van een steen. Houden van alles dat leeft en bestaat. Deze diepe vorm is pure liefde en compassie en kent geen goed of fout maar heeft wel de zuivere emotie van liefde en compassie. Binnen deze vorm komen we gemakkelijk los van ons denken in materie of middelen, we voelen ons compleet zonder enig bezit vanuit dit zijn. Uiteraard is dit geen constante maar een besef of bron waar je naar terug kan als je ervaart compleet leeg te zijn of verlaten. Dit besef werkt als een krachtige totem die onze basis vormt in het leven, een krachtige spil binnen ons zijn. Compassie zijn is in die zin anders dan hoge intelligentie zijn dat het ongebonden is aan beleving maar vanuit de belevingen kan het wel makkelijker in deze fase brengen en in de volgende diepgang van het leven. Dit is zonder grenzen, tijd of ruimte en ontstijgt onze vaste kring van mensen die we kennen.

 5. Energie-zijn, alles is energie en we vormen energie. Verbinding maken in energie is het astrale deel van de natuur en de kosmos. Dit is de vormloosheid waarmee we reizen vanuit het pure zijn, het onzichtbare lichaam. Hier bevinden we ons ook in het veld van de ziel die miljarden jaren oud is en collectief verbonden is met alle zielen van alle tijden. Het is een zijn die observeert vanuit rust en liefde los van al het akelige wat geobserveerd wordt. Het is daarnaast ook het aardse energie-zijn, wat zich tussen compleet jezelf zijn en compleet los van jezelf zijn in een staat zonder denken, puur vanuit energie. Dit is ook het deel dat Samyama heet en ook voortkomt vanuit het achtvoudige pad. 

Het is in mijn optiek zeer belangrijk dit te weten en ook naar te leren leven, het geeft ons namelijk een veel bredere kijk op het leven en onszelf. Het voorkomt dat we in mechanisch denken belanden maar ook andersom dat we te veel loskomen van de aardse werkelijkheid en in een fantasiewereld leven. Beiden leidt ons niet tot een compleet gevoel en zorgt dat we continue twijfelen aan van alles in onszelf of een knagend gevoel houden.

Tieners komen nu al in in een zekere matheid in zichzelf en desinteresse, om dat ze de wereld al denken gezien te hebben door een klein schermpje.  Hier kunnen we écht wat aan doen. De weg om dit te verrijken is leren de alternatieven te kennen in onszelf en deze door te geven aan onze kinderen en ‘de wereld’ om ons heen.

Dit is niet iets dat we uiteraard beleven 'moeten' om de diepe verschillen in jezelf te bemerken. Het is wel mijn eigen diepste kern van kennis en ervaring die ik heb en kan overdragen/bieden om dit in jezelf relatief snel te laten vinden. 

Doel therapie
Compleet uit het mechanisch denken komen, de diepe kern en balans in jezelf vinden. Een bredere kijk op je eigen leven ontwikkelen en daarmee ook de uitnodiging voelen anderen zo te laten kijken. Meer kleur en rijkdom ervaren in je leven.

Aspecten die aan bod kunnen komen

 • Het is een les die je je hele leven kan dienen die iedereen in basis kan gebruiken.
 • Ervaring met meditatie of mindfulness is meegenomen maar geen noodzaak.
 • Je wordt bewuster van wat je wilt en wie je bent in diepste zin
 • Gesprekstherapie en gedragsobservatie (bewust)
 • Oefeningen gericht op het onderbewustzijn
 • Life Cycle
 • Schaduwwerk
 • Diepe balans
 • Diepe (onbewuste) obstakels komen in zijnsverbreding automatisch aan bod
 • Groeibelemmerende aspecten

 

Vertel me meer hierover

Wil je graag dat ik jou bel?:
Laat je telefoonnummer achter en ik bel je zodra het kan terug.

De Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Nieuwsbrief De Spiritueel coach

Ontvang diverse tips, adviezen en oefeningen via mijn nieuwsbrief.

De Spiritueel coach