Bram oefeningen en bewustwording

Beste Bram, Deze pagina bevat enkele oefeningen die je op je gemak kunt beluisteren maar waarvan ik vooral ook graag wil dat je ze (gaat) uitvoeren in de praktijk. Uiteindelijk zal het zo zijn dat je delen hieruit altijd en tussendoor gaat doen om bijvoorbeeld de gedachten in je hoofd tot rust te brengen. Het is met alle ontwikkeling zo dat je eerst het compleet uitoefend en geruime tijd blijft doen om het vervolgens compleet eigen te maken zodat je niet meer hoeft te oefenen.

Het eerste deel (Rust in je hoofd en Stilte) is basaal gericht op het vinden van rust in je hoofd en om veel meer los te komen van gedachten die in de weg zitten. Gedachten kunnen vrijwel niet stoppen en dit hoeft ook niet maar je kunt wel leren hier (meer en meer) de regie over te krijgen.

Het tweede deel (Hart, energie en balans) oefeningen die je energiehuishouden en je hart aandacht geven en hier contact mee maken. Het laatste onderdeel 'Balans' gaat een stuk dieper en is geen oefening maar meer een bewustwording. Dit is een deel waar je in latere fase kunt komen en het is belangrijk hier nu al contact mee te maken.

Alle oefeningen zijn vanuit eigen praktijk en kennis ontstaan.

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd vinden is grotendeels te bereiken met controle krijgen over je brein activiteiten. Het brein gaat hyperventileren als het te druk is met gedachten. Deze oefening kun of mag je meedoen maar het is ook prima om het gewoon te beluisteren en dit later te doen.

Stilte - aansluitend op rust in je hoofd

Stilte is regie houden over dat wat extern ervaren wordt als onrust. Stilte is de stilte in het zelf houden. Deze oefening kun of mag je meedoen maar het is ook prima om het gewoon te beluisteren en dit later te doen.

Hart

In deze oefening leer je de krachtbron die je hart is beter kennen en er ook verbinding mee maken en warmte en aandacht geven. Bij deze oefening heb je een stoel nodig waarin je rechtop kunt zitten en (uiteraard) zoals met alle oefeningen en 'luisteropdrachten' geen afleiding ofwel alleen in de ruimte zit of bent. 

Energie

Bij deze oefening leer je je eigen energieveld ontdekken en er in diepere vorm contact mee maken. Hierbij ga je staan en probeer je eerst in een ontspannen staat te komen.

Balans - dit is iets voor later maar wel goed hier contact mee te maken.

Balans is het evenwicht vinden tussen ‘jezelf zijn’ en ‘compleet los van jezelf zijn’. Hoe we onszelf ervaren weten we maar al te goed. Hoe we 'compleet los van jezelf' kunnen ervaren is een stuk moeilijker. Balans is echter de ruimte tussen deze twee ervaren en niet het één of het ander zijn, maar het één en het ander tegelijk ervaren. 

Schaduwwerk

Beste Bram, hieronder de oefeningen waarvan ik graag wil dat je deze gaat doen en waarbij je gaat werken aan en met je eigen schaduw. In de uitklapvensters vind je uitleg en de verschillende documenten die je kunt downloaden.

Voor deze week (tot aan volgende sessie volgende dinsdag?)

1 - 2 - 4 van belang.

Graag wil ik dat je 1 nog even doorneemt wat we al hadden besproken omdat deze gebruikt kan worden bij 5 (later).

Wat ik voor deze week van belang vindt is 2 (emotionele reacties registreren) gaat uitoefenen en mij doorstuurt of volgende week aangeeft. 
Daarnaast is 4 (The Shadow) erg goed en belangrijk om te lezen. Hiervan zou ik graag weten of alles helder is in die zin in hoeverre dit resoneert bij je.

We kijken volgende week in hoeverre ik je hoef te begeleiden op het gebied van shaduwwerk of dat er voldoende stof en uitleg in deze bijlagen zit.

Omdat als gezegd het deel 'diepe balans vinden in jezelf' ook erg belangrijk is in dit traject. Hiervan staan al enkele oefeningen hierboven.

Bij schaduwwerk is het vooral van belang dat je het compleet begrijpt en dat je compleet eerlijk bent naar jezelf. Als dit compleet aanwezig is kun je hier geheel zelf mee aan de slag.  Dit  wordt ook een onderdeel van je leven net als balans vinden en innerlijke rust.

Geloof me, er zijn er weinige die hier echt aan werken omdat het eenmaal niet populair is en daardoor waarschijnlijk zo onbekend is (onbekend = onbemind), maar het lost zoveel op en geeft je zoveel rust en vrijheid vooral ook naar anderen toe. 

Tot slot hoop ik op nog enkele dromen die je je kunt herinneren. Stuur ze door en hou contact ;)

Intakegesprek?
Na een korte telefonische kennismaking plannen we een eerste sessie in.
Een intake gesprek geloof ik niet in, we leren elkaar kennen en daarbij gaat vrijwel direct het gesprek de diepte in anders kan ik ook niet iets zinnigs bijdragen aan wat bijvoorbeeld jouw primaire vraag is. Mocht het echter zo zijn dat het jouw totaal niet bevalt dan is dat eenvoudig en gaan we niet verder. Dit is nog niet voorgekomen, maar dat zou natuurlijk wel eens kunnen gebeuren. In dat geval is het in de basis duidelijk en betaal je niets want er is geen (enkele) winst voor beiden. Mijn primaire doel is jou te helpen en als dit niet werkt dan ervaar ik ook niet dat ik je heb geholpen dus is het vreemd om daar geld voor te vragen.

Als blijkt dat er slechts een paar vragen zijn en er verder geen wensen daarbuiten wordt dit snel duidelijk binnen het traject en is het uiteraard onzinnig het complete traject te volgen.

1. Shadow Shortlist

Uitleg: Shadow Shortlist
Shadow shortlist: dat wat ons irriteerd aan de ander is het onderdrukte deel dat in de persoonlijke schaduw zit.

Onderzoek bij jezelf bij de uitkomsten welk deel dit in jezelf is: bij bijvoorbeeld antwoord 1 en 2 kan dit een deel in jezelf zijn dat je vrijheid ontneemt en daaronder kan weer luiheid zitten.

De kunst is niet jezelf veroordelen want ieder mens heeft behoefte aan vrijheid en ieder mens wil wel een lui zijn; wees daar dus mild over bij het onderzoeken. Zeg gewoon ik heb vrijheid nodig en pak deze tijd ook als een ander dit niet wil en ik ben lui omdat ik vaak geen zin heb om ergens moeite voor te doen. (Voorbeelden!)

Onderzoek dus bij jezelf waar het in zit wat die irritatie oproept ook bij de andere antwoorden. Accepteer dit deel in jezelf en wordt er bewust van. Als je dit doet hoe je niet meer jezelf te verstoppen en geïrriteerd te reageren want je weet nu waar het in jou zit waardoor iets irriteerd.

Het gaat ook niet om of je gelijk hebt of dat de ander stom is het gaat om jou wat iets met je doet en waarom het irriteed zodat je jezelf beter leert kennen en eerlijker wordt naar jezelf waardoor je je vrijer gaat voelen. Dit is in een notendop de kern.

Natuurlijk is er de flexibiliteit om bijvoorbeeld een half uur of uur een gesprek te hebben. Van daaruit kan altijd gekeken of er al dan niet een vervolg van toepassing is. Het tarief dat gehanteerd wordt hiervoor is 60 euro per uur. Van daaruit kan altijd gekeken welk en of er een vervolg wenselijk is.

4. The Shadow - Scott Jeffrey

The Shadow - Scott Jeffrey
Een must om te lezen, ik heb het vertaald via Google translate en nog hier en daar wat aangepast. Dit legt uit wat de schaduw is en belangrijker waarom het zo van belang is dit te integreren in jezelf door hier mee bezig te gaan. Ik merk zelf dat hoe meer ik het begrijp en daarmee bedoel ik letterlijk dat mijn onderbewustzijn het begrijpt, hoe sneller ik schaduw-aspecten in mezelf herken en direct dus weet waar het zit vanuit een moeiteloze staat. Alsof je leert dansen en in het begin op de passen let en opeens hoeft dit niet meer want je danst gewoon.

3. Active imagination

Uitleg: Active imagination
Dit is een techniek waarbij je je geest in een toestand brengt dat het compleet ontspannen en leeg is. Dit kan door meditatie maar ook gewoon door ontspannen te liggen of zitten. Hierbij heb je echter een duidelijk doel, maar geen script of duidelijk plan (zie ook de bijlage).

Vanuit deze ontspannen toestand laat je jezelf toe een beeld op te laten komen, wat voor beeld het ook is, probeer het niet bewerken. Alle afbeeldingen of woorden die verschijnen zijn goed, laat ze gewoon vrij stromen in het bewustzijn.

Ook kan het zijn dat je je een droominhoud herinnerd of een afbeeldingen uit een droom, dit is ideaal als je dit hebt. Ga dan terug naar binnen en visualiseer de droom en laat jezelf toe om contact te maken met wat dan ook vanuit deze droom naar voren komt, een afbeelding, mens of een dier is welk beeld je ook hebt gedroomd (over bijvoorbeeld de avond ervoor) en begin contact te maken en spreken met dat beeld; vraag de afbeelding om eerst te reageren, dit voelt een beetje raar en je zou zelfs kunnen denken dat jij degene bent die maakt dat de afbeelding praat met je of  dat je deze woorden of antwoorden geeft, maar dat is het niet. 

Het is een  kwestie van frequente oefening om echt te vertrouwen op wat het ook is dat naar voren komt tegen te spreken. Je doel is om te proberen te bereiken is om je ego of bewustzijn echt contact te laten maken met het onbewuste en een dialoog te starten met wat dit doet. Hiermee creëer je een hele nieuwe wereld waarbij je voelt dat je van binnenuit geleid wordt en dit zal echt je levensstijl verbeteren.
Probeer (meestal achteraf) op te schrijven wat er gebeurd is en wat de dialoog was. Uiteraard zonder aan te vullen om lege gaten in de tekst te vullen.

Het vijf stappen schaduwproces

Uitleg: Het vijf stappen schaduwproces
Dit is op basis van de schaduw shortlist ontstaan, hierin worden de delen die irriteren en waarbij je dus gaat onderzoeken wat het precies is waardoor deze irritatie ontstaat. We weten inmiddels wel dat dit vanuit de schaduw is maar dit is wat het inzichtelijk maakt op een relatief eenvoudige wijze. De basis en deze is per definitie van belang bij het werken aan je schaduw is complete eerlijkheid naar jezelf en het zijn oefeningen voor jezelf daarin zit ook de helende werking. Je doet het echt alleen voor jezelf, de relevantie om bijvoorbeeld antwoorden te checken bij je parner of iemand anders is feitelijk afwezig want het is zelfonderzoek.

Afspraak anuleren 24 uur voor aanvang
In verband met mijn planning vraag ik je vriendelijk minimaal  24 uur van tevoren een afspraak die we gepland hebben te verzetten. Hoor ik dit later dan ben ik genoodzaakt 30 euro te rekenen. Ik had immers iemand anders kunnen inplannen voor die periode.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com