Oefeningen op maat

Bram oefeningen en bewustwording

Beste Bram, Deze pagina bevat enkele oefeningen die je op je gemak kunt beluisteren maar waarvan ik vooral ook graag wil dat je ze (gaat) uitvoeren in de praktijk. Uiteindelijk zal het zo zijn dat je delen hieruit altijd en tussendoor gaat doen om bijvoorbeeld de gedachten in je hoofd tot rust te brengen. Het is met alle ontwikkeling zo dat je eerst het compleet uitoefend en geruime tijd blijft doen om het vervolgens compleet eigen te maken zodat je niet meer hoeft te oefenen.

Het eerste deel (Rust in je hoofd en Stilte) is basaal gericht op het vinden van rust in je hoofd en om veel meer los te komen van gedachten die in de weg zitten. Gedachten kunnen vrijwel niet stoppen en dit hoeft ook niet maar je kunt wel leren hier (meer en meer) de regie over te krijgen.

Het tweede deel (Hart, energie en balans) oefeningen die je energiehuishouden en je hart aandacht geven en hier contact mee maken. Het laatste onderdeel 'Balans' gaat een stuk dieper en is geen oefening maar meer een bewustwording. Dit is een deel waar je in latere fase kunt komen en het is belangrijk hier nu al contact mee te maken.

Alle oefeningen zijn vanuit eigen praktijk en kennis ontstaan.

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd vinden is grotendeels te bereiken met controle krijgen over je brein activiteiten. Het brein gaat hyperventileren als het te druk is met gedachten. Deze oefening kun of mag je meedoen maar het is ook prima om het gewoon te beluisteren en dit later te doen.

Stilte - aansluitend op rust in je hoofd

Stilte is regie houden over dat wat extern ervaren wordt als onrust. Stilte is de stilte in het zelf houden. Deze oefening kun of mag je meedoen maar het is ook prima om het gewoon te beluisteren en dit later te doen.

Hart

In deze oefening leer je de krachtbron die je hart is beter kennen en er ook verbinding mee maken en warmte en aandacht geven. Bij deze oefening heb je een stoel nodig waarin je rechtop kunt zitten en (uiteraard) zoals met alle oefeningen en 'luisteropdrachten' geen afleiding ofwel alleen in de ruimte zit of bent. 

Energie

Bij deze oefening leer je je eigen energieveld ontdekken en er in diepere vorm contact mee maken. Hierbij ga je staan en probeer je eerst in een ontspannen staat te komen.

Balans

Balans is het evenwicht vinden tussen ‘jezelf zijn’ en ‘compleet los van jezelf zijn’. Hoe we onszelf ervaren weten we maar al te goed. Hoe we 'compleet los van jezelf' kunnen ervaren is een stuk moeilijker. Balans is echter de ruimte tussen deze twee ervaren en niet het één of het ander zijn, maar het één en het ander tegelijk ervaren. 

Schaduwwerk

Beste Bram, hieronder de oefeningen waarvan ik graag wil dat je deze gaat doen en waarbij je gaat werken aan en met je eigen schaduw. In de uitklapvensters vind je uitleg en de verschillende documenten die je kunt downloaden.

Voor deze week (tot aan volgende sessie volgende donderdag)

5 - 6 - 7 van belang.

Er zijn twee uitgebreide oefeningen bij gekomen. De oefening 'waarden' wil ik nog wat dieper voor je uitwerken dus dit komt later. De oefening waarvan ik zei dat je dit met Gisela kunt doen heb ik over nagedacht maar besloten dit niet te doen. Dit is niet goed zonder begeleiding. Hierbij gaat het immers (als vorige week verteld) om het bewust uitdagen of provoceren van woede in je. Dit is bij nader inzien gewoon niet handig, ook niet met een goede vriend. Daarvoor in de plaats adviseer ik 5 'het vijf stappen schaduwproces' waarbij je dus in je verbeelding in gesprek gaat met bijvoorbeeld Gisela omdat deze dicht bij je staat.

Het ouder-volwassene-kind model sluit perfect aan bij oefening 2, d.w.z. dit is een goede tool om je gedrag en dit van anderen te leren observeren. Let wel dat je niet te rigide hier aan vasthoudt want het blijft een tool. Er zijn soms ook gewoon woede of diepe irritatie momenten in het leven die niet direct jou in 'het kind' brengen (zie oefening). 

Tot slot hoop ik op nog enkele dromen die je je kunt herinneren. Stuur ze door en hou contact ;)

1. Shadow shortlist

Uitleg: Shadow Shortlist
Shadow shortlist: dat wat ons irriteerd aan de ander is het onderdrukte deel dat in de persoonlijke schaduw zit.

Onderzoek bij jezelf bij de uitkomsten welk deel dit in jezelf is: bij bijvoorbeeld antwoord 1 en 2 kan dit een deel in jezelf zijn dat je vrijheid ontneemt en daaronder kan weer luiheid zitten.

De kunst is niet jezelf veroordelen want ieder mens heeft behoefte aan vrijheid en ieder mens wil wel een lui zijn; wees daar dus mild over bij het onderzoeken. Zeg gewoon ik heb vrijheid nodig en pak deze tijd ook als een ander dit niet wil en ik ben lui omdat ik vaak geen zin heb om ergens moeite voor te doen. (Voorbeelden!)

Onderzoek dus bij jezelf waar het in zit wat die irritatie oproept ook bij de andere antwoorden. Accepteer dit deel in jezelf en wordt er bewust van. Als je dit doet hoe je niet meer jezelf te verstoppen en geïrriteerd te reageren want je weet nu waar het in jou zit waardoor iets irriteerd.

Het gaat ook niet om of je gelijk hebt of dat de ander stom is het gaat om jou wat iets met je doet en waarom het irriteed zodat je jezelf beter leert kennen en eerlijker wordt naar jezelf waardoor je je vrijer gaat voelen. Dit is in een notendop de kern.

3. The Shadow - Scott Jeffrey

The Shadow - Scott Jeffrey
Een must om te lezen, ik heb het vertaald via Google translate en nog hier en daar wat aangepast. Dit legt uit wat de schaduw is en belangrijker waarom het zo van belang is dit te integreren in jezelf door hier mee bezig te gaan. Ik merk zelf dat hoe meer ik het begrijp en daarmee bedoel ik letterlijk dat mijn onderbewustzijn het begrijpt, hoe sneller ik schaduw-aspecten in mezelf herken en direct dus weet waar het zit vanuit een moeiteloze staat. Alsof je leert dansen en in het begin op de passen let en opeens hoeft dit niet meer want je danst gewoon.

4. Active imagination

Uitleg: Active imagination
Dit is een techniek waarbij je je geest in een toestand brengt dat het compleet ontspannen en leeg is. Dit kan door meditatie maar ook gewoon door ontspannen te liggen of zitten. Hierbij heb je echter een duidelijk doel, maar geen script of duidelijk plan (zie ook de bijlage).

Vanuit deze ontspannen toestand laat je jezelf toe een beeld op te laten komen, wat voor beeld het ook is, probeer het niet bewerken. Alle afbeeldingen of woorden die verschijnen zijn goed, laat ze gewoon vrij stromen in het bewustzijn.

Ook kan het zijn dat je je een droominhoud herinnerd of een afbeeldingen uit een droom, dit is ideaal als je dit hebt. Ga dan terug naar binnen en visualiseer de droom en laat jezelf toe om contact te maken met wat dan ook vanuit deze droom naar voren komt, een afbeelding, mens of een dier is welk beeld je ook hebt gedroomd (over bijvoorbeeld de avond ervoor) en begin contact te maken en spreken met dat beeld; vraag de afbeelding om eerst te reageren, dit voelt een beetje raar en je zou zelfs kunnen denken dat jij degene bent die maakt dat de afbeelding praat met je of  dat je deze woorden of antwoorden geeft, maar dat is het niet. 

Het is een  kwestie van frequente oefening om echt te vertrouwen op wat het ook is dat naar voren komt tegen te spreken. Je doel is om te proberen te bereiken is om je ego of bewustzijn echt contact te laten maken met het onbewuste en een dialoog te starten met wat dit doet. Hiermee creëer je een hele nieuwe wereld waarbij je voelt dat je van binnenuit geleid wordt en dit zal echt je levensstijl verbeteren.
Probeer (meestal achteraf) op te schrijven wat er gebeurd is en wat de dialoog was. Uiteraard zonder aan te vullen om lege gaten in de tekst te vullen.

5. Het vijf stappen schaduwproces

Uitleg: Het vijf stappen schaduwproces
Dit is op basis van de schaduw shortlist ontstaan, hierin worden de delen die irriteren en waarbij je dus gaat onderzoeken wat het precies is waardoor deze irritatie ontstaat. We weten inmiddels wel dat dit vanuit de schaduw is maar dit is wat het inzichtelijk maakt op een relatief eenvoudige wijze. De basis en deze is per definitie van belang bij het werken aan je schaduw is complete eerlijkheid naar jezelf en het zijn oefeningen voor jezelf daarin zit ook de helende werking. Je doet het echt alleen voor jezelf, de relevantie om bijvoorbeeld antwoorden te checken bij je parner of iemand anders kun je beter afwezig laten, want dit is puur zelfonderzoek.

6. Het ouder - volwassene - kind model

Uitleg: Het ouder - volwassene - kind model
Dit is een model dat ik niet zelf heb bedacht maar waar ik wel zelf een andere draai aan heb gegeven. Het is een tool om je eigen gedrag en dit van anderen te observeren en om steeds weer in gelijkwaardigheid (de volwassene) te komen met jezelf en waar mogelijk met de ander. Dit laatste is vaak zeer moeilijk en niet het voornaamste. Het belangrijkste bij het observeren van je eigen gedrag en de emoties die hiermee gepaard gaan is dat je ze kunt rubriceren en daardoor makkelijker kunt beheersen ofwel de regie er over kunt krijgen. Zodra je bijvoorbeeld vanuit pijn reageert of vanuit het gewonde kind weet je waar je zit. Zodra je neigt om iemand te overheersen of boven iemand te willen staan weet je waar je zit. Dit gaat dus om situaties in omgang met anderen. 

Uitleg: Het ouder - volwassene - kind model
Dit is een model dat ik niet zelf heb bedacht maar waar ik wel zelf een andere draai aan heb gegeven. Het is een tool om je eigen gedrag en dit van anderen te observeren en om steeds weer in gelijkwaardigheid (de volwassene) te komen met jezelf en waar mogelijk met de ander. Dit laatste is vaak zeer moeilijk en niet het voornaamste. Het belangrijkste bij het observeren van je eigen gedrag en de emoties die hiermee gepaard gaan is dat je ze kunt rubriceren en daardoor makkelijker kunt beheersen ofwel de regie er over kunt krijgen. Zodra je bijvoorbeeld vanuit pijn reageert of vanuit het gewonde kind weet je waar je zit. Zodra je neigt om iemand te overheersen of boven iemand te willen staan weet je waar je zit. Dit gaat dus om situaties in omgang met anderen. 

7. Je kernwaarden vinden

Uitleg: Kernwaarden vinden

Als Spiritueel coach waardeer ik de kracht van waarden. Ik heb gemerkt dat individuen meervoldoening ervaren wanneer ze naar hun waarden leven. En wanneer we onze waarden niet eren, lijdt onze mentale, emotionele en fysieke toestand hieronder. Ik heb dit ook in mijn leven ontdekt met vallen en opstaan. Wat volgt is een zelf coaching-tool om je te helpen je persoonlijke kernwaarden teontdekken.

Het zijn acht stappen waarbij stap 1 eigenlijk een absolute must is om uit de ‘gevangenis van ons denken’ te komen en om zelfs los te komen van je lichaam en brein. Beseffende dat we ons lichaam krijgen maar niet ons lichaam zijn, dat onze gedachten, gedragingen en gevoelens vrijwel allemaal vanuit extern zijn ontstaan, dus we zijn ook niet onze gedachten of gevoelens.

Wat we dan wel zijn is voor iedereen anders en dat is juist de reis die we maken en die je alleen kunt maken om los te komen van je gedachten en gevoelens en je lichaam. Dit wil niet zeggen dat deze niet belangrijk zijn maar het wil zeggen dat er een veel diepere waarde onder ligt en die werkelijk intrinsiek eigen is.

Wil je graag dat ik jou bel?:
Laat je telefoonnummer achter en ik bel je zodra het kan terug.

De Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Lid worden videokanaal?

Geen nieuwsbrief maar een videokanaal waarin ik tips deel en inzichten geef. Een stuk persoonlijker toch?

De Spiritueel coach