De diepere laag van het ontkennen van de werkelijkheid zit vaak in de drang tot waardering bij met name een selecte gelijkdenkende groep en het vertekende beeld dat 'de ander' de vijand is of 'niet beter weet'.

Oplossingsaversie: een structurele weigering een andere oplossing te willen horen omdat iets in de psyche dit ontkent en blijft ontkennen. Het niet willen zien is het bewust/onbewust tegendraadse en het blijven ontkennen is het gevecht van het gelijk daarvan te willen winnen. Oplossing aversie is iets anders dan complot denken, Hierbij gaat het vaak over kritische denkers die zich teveel vast hebben gebeten in een bepaalde richting of specifiek aspect en vervolgens in patroon denken terecht komen vanuit onderzoeken en daarbij aansluiting zoeken in bijvoorbeeld social media.

Breed gebied
Oplossingsaversie is een breed gebied, zit ook diep. Een deel komt voort uit de reactiedrang: het gegeven dat we leren overal een reactie op te geven ook als we het niet weten, hierbij speelt social media wederom een versterkende rol. Een ander aspect is het tegendraads willen zijn, want dit zorgt indirect voor de waardering om bij een afgezonderde groep te horen. Het is niet voor niets dat een tegendraadse mening vaak gezien wordt als waarheid alleen vanwege het tegendraadse aspect ervan. 

Het vormt echter een vertekend idee dat een ieder die anders denkt dan deze tegendraadse denker, de denkbeeldige vijand is van Jack (fictieve naam). Of dit nu een expert is als een arts die een diagnose stelt of een monteur die je auto repareert, ‘Jack weet het beter’. Uiteraard kan zowel de arts als de monteur er naast zitten maar dit gaat voorbij de realiteit; of het nu juist of niet juist is Jack heeft het altijd juist en wil niet horen dat er een andere weg is. Jack voelt zich gesterkt door een selecte groep door hier over te pochen, maar evengoed geeft het voor Jack een sterk gevoel van eigenheid. 

Geen vergroot ego
Het is makkelijk dit te zien als een vergroot ego maar in veel gevallen liggen er hele andere aspecten (bewust of onbewust) ten grondslag: Jack voelt zich bijvoorbeeld onderdrukt, Jack heeft moeite met vriendschappen en vindt hierdoor aansluiting, Jack verdringt de somberheid in het zelf, Jack werd altijd gezien als het kleine broertje. Jack geloofd niet dat een ander het beter kan weten en vertrouwt het niet, Jack leest verhalen die zijn gelijk bevestigen en blijft dit doen omdat dit prettig voelt.

Oorsprong is niet altijd vanuit in de weg zittende obstakels (bewust/onbewust)

Soms liggen er meer 'gezonde' aspecten aan ten grondslag die vervormen of verwringen tot oplossingsaversie: Jack wil anders zijn dan anderen, Jack houdt niet van mensen die elkaar napraten, Jack voelde zich als kind miskend en kan nu eindelijk vrij zijn eigen leven leiden. Net als bij Complot denken kan het onschuldig en gezond ontstaan vanuit kritisch kijken en de andere waarheid willen onderzoeken. De escalatie ontstaat in het compleet vastbijten in niet meer iets anders kunnen zien dan de eigen werkelijkheid.

Kortom vele mogelijkheden waarom iemand ‘continu’ een buitenissige mening er op nahoudt die leidt tot het niet willen horen van een andere oplossing dan dat Jack zelf wil zien. Het is een sluipende weg die zorgt voor een blinde vlek.

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com