Iedereen kent het placebo-effect dat o.a. veel gebruikt wordt in de medische wereld om bijvoorbeeld 
mediactie blind te testen. Het nobebo effect is echter het tegenovergestelde en kan veel leed
veroorzaken en er onnodig voor zorgen dat mensen zich angstig en ongelukkig gaan voelen.

Nocebo effect:  Als een dokter een uitspraak doet over een ziektebeeld waarbij de uitkomst onzeker is maar waarbij vooral de negatieve (mogelijke) uitkomst benoemd wordt in een gesprek, kan het noceblo effect ontstaan. De patiënt neemt deze man/vrouw te serieus en hoort geen relativering, de kans dat de gezondheid versneld slechter wordt, word daarmee versterkt. De leraar die een leerling aangeeft niet te deugen of de ouder die tegen het kind zegt 'je luistert nooit', het zijn krachtige woorden die krachtige negatieve effecten kunnen hebben en blijven hangen. Het nocebo effect is weliswaar de tegenhanger van het placebo effect maar beiden kunnen schadelijk zijn in de handen van incapabele mensen.

Het placebo effect: kan minimaal een aanslag op iemands intelligentie en maximaal tot zeer gevaarlijke situaties leiden als dit incapabel/onbruikbaar wordt toegepast. Placebo effecten worden veel in NLP coaching toegepast waarbij er een illusionair positief beeld wordt geplaats tegenover een negatief beeld. 
Als dit te grof wordt gedaan, tijdens een show of een imposant moment (het witte jassen effect) is de kans op terugval enorm en vaak slechter dan de uitgangspositie, waarbij het dus een nocebo effect wordt vanwege de grote teleurstelling van de (harde) werkelijkheid. Zeker als het diepliggende en traumatische patronen betreft kan dit nog diepere wonden nalaten. Is het in handen van specialisten die heel bewust weten wat zij doen dan is er ook nazorg en is deze methode bijvoorbeeld onderdeel van een complete therapie. Dan is het placebo effect wellicht goed in te zetten. Ook bij het bekendste voorbeeld in medicatie kan dit juist goed werken, de percentages waarin een placebo werkt is zeer hoog.

Nocebo effect achteraf: Wat bij medicatie (geen placebo) weer opmerkelijk is dat als een pilletje goed werkt maar op het moment dat de bijsluiter gelezen wordt waarin allerlei bijwerkingen staan mensen deze ook sneller krijgen. Zo kregen ook ineens heel veel mensen last van brood omdat er in media verscheen dat brood niet goed zou zijn en ze ervoor nooit last van hadden. Het nocebo effect treedt dus ook vaak achteraf op. Wat mij ook verbaasd is dat een bekend persoon die heel populair was één verkeerde opmerking of ding doet ineens niet meer leuk is. Het werkt heel krachtig bij bekendheden terwijl niemand ze echt kent, ook nadat ze publiekelijk excuus aanbieden het is niet meer hoe het was en blijft jaren achtervolgen. Iemand die je wel echt kent in de omgeving zegt of doet iets vervelends dan is het (vrij) snel alweer goed na een 'sorry'.

Ons subjectieve brein is buitengewoon vatbaar voor invloeden en het is ook bekend dat artiesten die op een podium mensen hypnotiseren de 'meest beïnvloedbare' er zo uitpikken om voor de ogen van het publiek deze voor gek te zetten. Nu vraag je er ook om als je naar zo'n show gaat, maar het geeft ook aan dat als iemand in nood zit en naar een show gaat met een één of ander zelfbenoemde goeroe dat mensen door placebo technieken letterlijk overvallen worden. De vragen zijn daarbij ook gericht op ja en nee met een dwingende ondertoon en de zinnen zijn zeer manipulatief. Hier zit niets goeds of moois achter het is ten gewin van de 'goeroe' en ter vermaak van het publiek en ten nadele van het slachtoffer dat denkt geholpen te worden.

Bij de coaching die ik toepas gebruik ik geen placebo technieken. De innerlijke reis maken en in balans komen, blijft mijns inziens de meest diepgaande heling. 

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com