Bij mediteren denken velen aan ontspanning en tot rust komen. De oorspronkelijke vorm komt echter
het hindoeïsme zo'n 5000 jaar geleden waar het al ging om geestelijke en spirituele verlichting. In het 
Boeddhisme spreekt men over 'wakker worden in het zelf'.

Meditatie: Ik las laatst dat het iemand niet lukte om te mediteren, de gedachte aan andere dagelijkse beslommeringen kwamen steeds naar boven. Dit is ook wat het doet en tevens de reden waarom het op die manier niet werkt voor veel mensen. Er wordt vervolgens gezegd dat je moet oefenen dit los te laten maar dat voelt niet erg ontspannen van wat het zou moeten zijn in de betekenis die veel mensen er aan schijnen te geven. Dan denk ik er is toch veel meer waardoor je lekker kunt ontspannen, een wandeling, fijne muziek, sporten of gewoon een lekker warme douche nemen. Allemaal uitingen waarbij je helemaal los kunt komen in je hoofd of verder.

Ik vind het ook vreemd dat meditatiemuziek zou helpen bij een meditatie. Je kunt erdoor ontspannen maar het is ook weer een afleiding of inspanning als je met die muziek bezig bent, meestal is het ook niet de muziek die je normaal goed vind dus dan ga je je een beetje ergeren vooral als het electronisch is. Ik luister liever naar het pianoconcert van Beethoven of Coltrane, het is maar net in welke stemming ik ben.

Wakker worden in het zelf
Daar gaat het om bij de oorspronkelijke vorm van mediteren. Jezelf in een staat brengen om wakker te worden over je eigen patronen en/of misleidingen van de geest. In het boeddhisme is het daar ook voor bedoeld "wakker worden in het zelf". Daarin heb je zes levels van meditatie waarin bij het diepste level er sprake is van het compleet loslaten van ik. Maar daarvoor zitten vele trainingen om daar te komen die vele ook niet bereiken. Dit principe heeft (dus) niet veel te maken met ontspannen. Om te ontspannen zijn dus andere middelen beter of minstens zo goed.

Uit onderzoek (Acta Psychiatrica Scandinavica.) blijkt ook dat meditatie en mindfulness bij groepen onder begeleiding van 'experts' (8%) averechts bleek te werken en de klachten juist erger werden.  Daarnaast is het zo dat mindfullnes vooral in ideale omstandigheden werkt bijvoorbeeld met een team psychologen. Zelf heb ik nooit gemediteerd  en er ook nooit behoefte aan gehad maar dit heeft er wellicht mee te maken dat ik sinds enkele jaren vrij makkelijk in een staat van helderheid zonder denken kom.

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com