Van jezelf houden vormt een beperkte blik op wat liefde in diepste zin is na enig zelfonderzoek en reflectie. Het kan juist leiden tot teleurstelling in jezelf en de ander(en) en ruzies.

Wat is liefde voor jezelf? Liefde voor jezelf is best een vreemde kreet die vreemde vormen heeft aangenomen. Je kunt van een ander houden omdat hij of zij allerlei aspecten heeft die jou aanspreken. Op het moment dat die ander echter dingen doet die jou niet aanspreken krijg je ruzie of onenigheid. Maar op het moment dat je liefde voor jezelf hebt kun je ook snel ruzie hebben met jezelf omdat je kijkt vanuit de dingen en aspecten die je aanspreken en niet aanspreken. De kern zit in dat we hechten aan de wensen die we hebben over letterlijk van alles om ons heen en in onszelf, wensen die zorgen voor wat je fijn vindt zult kiezen en wat je niet fijn vindt dus gaat vermijden, terwijl het beiden bij het leven hoort. We krijgen ruzie omdat een ander niet doet wat jij wilt of wat jij vindt dat die ander niet doen moet, maar we krijgen ook een hekel of schaamte over onszelf als we iets doen waar we spijt van hebben of wat we niet mooi vinden aan onszelf. Als we liefde hebben voor onszelf kunnen we van daaruit ook sneller teleurgesteld zijn over onszelf. Er ontstaan dus vreemde situaties die we zelf creëren.

Voorkeur over wat je leuk en niet leuk vindt is geen liefde dat is voorwaardelijke liefde. Echte liefde is als een ander of ook in dat geval jijzelf (zelfliefde) dingen doet die je niet verwacht en leuk vindt en dit liefdevol blijven behandelen. Hier zijn natuurlijk ethische aspecten aan verbonden maar desondanks, liefde kan aanwezig blijven en pijn kan slijten door de tijd juist door die liefde.

Liefde is acceptatie van alles dat er is. De lucht is er de natuur is er de vogels, alle dieren al het leven daar van houden maakt dat je loskomt uit de cirkel van wat je wenst en wat je niet wenst. Het besef dat het een product van ons denken is en dat we onszelf in zekere zin beperken door alleen voor één iemand te kiezen en alleen van je gezin en naasten te houden. Natuurljik is dit iets dat je dit absoluut moet doen, van je geliefde houden, je gezin en naasten want dit is ons sociale gevoel en binding. Alleen er is een veel breder gebied dan partner, gezin, vrienden en familie. Er vormt zich wederom een voorwaardelijke liefde die we vasthouden aan de cirkel die we vormen en de perceptie als zijnde dat dit liefde is. 

Door veel meer te richten op alles dat leeft, regelmatig op blote voeten te lopen om de aarde te voelen, te beseffen dat alles dat je eet je dit van de natuur krijgt (voor zover het natuurlijk is, ander verhaal). Juist die bewustwording maakt je liefdevol op een veel breder vlak. 

Je zult zien dat je daardoor ook minder afhankelijk wordt van andermans mening of aanwezigheid. Dit is echter niet de gedachte of de theorie van dit te doen maar het echt voelen, het vooral los van het ratio of de gedachte dit bewust te doen. Het ontstaat want het was er al.

Liefde voor Het zelf
Vanuit dit perspectief is alleen zijn niet 'alleen' als je je compleet voelt. Je bent immers nooit alleen je hebt jezelf en de omgeving. Op het moment dat je compleet jezelf kent in de diepste kern is er geen alleen, maar altijd samen in de breedste vorm. Dit diepe besef dat nauwelijks rationeel is vormt zich automatisch als je de reis naar binnen maakt naar Het zelf. Daar ontstaat ook het diepste besef dat je één bent met de natuur om je heen en is verbonden met ons oer-geheugen. We waren immers al verbonden met de natuur van oudsher. Op het moment dat je deze verbinding hersteld ga je vrijwel automatisch van alles houden en liefde voor ervaren. Je komt los van de emotionele liefde en ontdekt vreugdevolle emoties die liefde uitstralen. Een bron die liefde uitstraalt kan niet van zichzelf houden omdat dit weer dezelfde beperking heeft als alleen van intimi houden met alle wensen en afkeer die dit met zich meebrengt. Je houdt dan dus van alles inclusief het 'goddelijk zelf'. (Het zelf bevindt zich in ons onderbewustzijn).

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com