Een mooie uitspraak van Martin Luther King over hoofd en hart. Hiermee kom je vrij van de gedachte dat
'je' vanuit het hart leeft en besef je hoe belangrijk het is de innerlijke reis te maken waarbij je door de 
schaduw van de psyche gaat en vanuit het ware zelf (imago-dei) het denken en voelen meer op één lijn 
kunt krijgen.

Hoofd/hart: Onze geest/psyche wordt (o.a.) gevormd door denken en voelen (‘hoofd’ en ‘hart’). Wanneer ons denken (hoofd) volledig ontwikkeld is, betekent dit dat we in alle omstandigheden wijs zijn in ons denken en handelen. Wanneer ons voelen (hart) volledig ontwikkeld is, betekent dit dat we in alle omstandigheden liefdevol zijn in ons denken en handelen. De absoluutheden hiervan zijn echter vrijwel onmogelijk, je kunt niet onder alle omstandigheden wijs zijn en onder alle omstandigheden liefdevol. 

Dit is dus een zeldzame staat en al zeker geen constante staat. Het is ook onderdeel van de te bereiken aspecten binnen geestelijke volwassenheid of 'verlichting'. Dit laatste woord vind ik minder passend omdat het leven zowel licht als donkerte is en beidenzijn deze van even groot belang. Het is wel zo dat het als een verlichting voelt om bepaalde obstakels meester te zijn.
Daarom is de reis naar binnen (het onderbewustzijn) in mijn optiek een eerste start. De taal van ons onderbewustzijn zit (o.a.) in onze dromen, maar ook in de spiegel van onze gedragingen. Zo'n 90/95% van onze psyche is ons onderbewustzijn het overige deel is ons bewustzijn. 

Het is in mijn praktijk van belang juist de obstakels of patronen te helpen helen vanuit het onderbewustzijn. Anders haal je alleen het onkruid aan de oppervlakte weg en laat de wortels zitten waardoor later het onkruid weer groeit. m.a.w. dan richt je je alleen op het oppervlakkige symptoon en niet op de onderliggende aspecten. Onder het oppervlakkige symtoon valt voor mij de algemene levenslijn, familie- en gezinsverbanden, de huidige situatie, relaties, zakelijk/privé balans ect. Dit deel wordt al naar gelang de relevantie uitgediept of kort belicht. Daarbij komen de vragen die onder de directe vraag liggen naar boven. Dit deel noem ik de oppervlakkige patronen en obstakels die bijvoorbeeld geluk en/of vrijheid in de weg zitten. Niet oppervlakkig van 'weinig waarde' maar oppervlakkig omdat dit zich aan de oppervlakte bevindt van de psyche.Een complete bewuste helderheidsessie (of sessies) waar de obstakels zeer waarschijnlijk vandaan komen. 

Dit deel is de bewustwording die soms al pijnlijk is omdat dit weggestopt is in het onbewuste deel van het brein. Vervolgens is een natuurlijk effect van ongeduld om dit bij de hoorns te willen aanpakken. Het proces dat volgt echter kan maanden zoniet jaren duren. Het besef dat als iemand zijn of haar hele leven een bepaald patroon heeft gevolgd wat is gaan wringen kan niet zomaar in een paar uurtjes opgelost worden. Dit is alleen het bewuste deel - 'het bewust onbekwaam' worden. Dit kan pijnlijk zijn maar ook als een opluchting voelen. Hier heb ik ook het schaduwwiel voor ontwikkeld dat aangeeft hoe verder je van je eigen schaduw verwijderd ben hoe moeilijker het te helen is en hoe dichter je bij je schaduw bent hoe dichter je ook bij het zelf bent. Dit is echter een hulpmiddel want ieder mens is uniek, daarom interpreteer ik de typen binnen het wiel ook vrij algemeen.

Het bijzondere is ook dat wanneer er gewerkt wordt aan het onderbewustzijn de heling vanuit het zelf -dat dit aanstuurt- niet heel bewust plaatsvindt. Vanuit de complete bewuste helderheidsessie(s) kan de start beginnen worden van het werken aan het onderbewustzijn. Daar waar de wortels van het zelf liggen en daar waar het goud in de schaduw zit. 

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com