De diepere laag van het erkennen van de werkelijkheid zit vaak in de drang tot waardering bij met name
een selecte groep en het vertekende beeld dat 'de ander' de vjiand is of niet beter weet.

De reactiedrang: is een aangeleerde prikkel in het zelf om tegen diens authentieke oorsprong te denken en handelen.  De angst om geen reactie te kunnen geven in gezelschap, de noodzaak om iemand te helpen terwijl dit niet nodig is of het onbewust groter maken van een gemaakt foutje (een foutje wordt ineens een grote fout). Allerlei verwrongen uitingen van een onderdrukte vrije wil.

In onze opvoeding leren we overal antwoord op te geven althans in mijn tijd. Als iemand wat vraagt geef je antwoord, als iemand binnenkomt zeg je gedag. Dit leer je, dat zijn etiquette en het is logisch. Een kind voelt echter als iemand binnenkomt om daar wel of niet naartoe te willen gaan, daar zit de ratio niet eens tussen. Komt het kind niet dan moet het naar die persoon gaan van menig ouders, want dat is netjes en dat leer je. De conditionering ontstaat geleidelijk wanneer het kind vaak tegen de natuur in direct moet komen en niet in zijn of haar eigen tempo. Er is niet écht een probleem als een kind in eigen tempo komt, een paar minuten later, om iemand te begroeten of om iets te moeten doen, zeker als het kind zegt ik kom zo. Maar het ongeduld van ouders en bovenal de etiquette voeren de boventoon.

Het continue zonder enige uitleg horen van: dit mag niet, dat niet doen, nu komen, luisteren, maar ook: ik doe dat wel voor je, ik doe je jas aan en ik bepaal. Vaak met als drijfveer het ongeduld en natuurlijk de conditionering van de ouder(s) zelf.  Als dit dus, zonder dat het kind begrijpt waarom gebeurt en zonder dat de ouder(s) hun eigen imperfectie toegeven aan het kind, dan volgt daaruit diepe frustratie bij het kind. Deze leidt vervolgens tot zich erbij neerleggen en niet meer strijden voor de eigen authentieke mening. Dit 'zich erbij neerleggen' staat los van dat het kind brutaal gedrag vertoond wat alleen maar tekenend voor de frustratie is en vooral van het zich niet gezien en gevoeld worden. Ook kan dit weer leiden tot dat het kind de ouders niet meer vertrouwd met allerlei gevolgen.  Lees hier het hele artikel

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com