Deel 3 Operante conditionering


In opvoeding wordt operante conditionering veel toegepast door het beloning en strafprincipe om bepaald gedrag te leren waardoor kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen in de maatschappij en naar de ouders, familie toe. Bij het strafsysteem kun je denken aan de denkhoek dat een kind even afzijdig wordt gehouden omdat het iets doet wat (echt) niet kan. Het is hierbij uiteraard altijd van belang dat het kind begrijpt waarom het straf krijgt en ook daarna wordt gevraagd of hij of zij begrepen heeft waarom dit nodig was voor de afronding. Beloning is ook van belang dat een kind iets (symbolisch) krijgt, dit hoeft niet altijd iets van waarde te zijn, waardoor het duidelijk leert dat dit goed is. 

Zoals met alles in het leven is het altijd van belang hoe je een middel zoals conditionering toepast en met welk doel. Vaak zijn ouders niet eens bewust dat het (negatieve) conditionering betreft of denken dit niet te doen, maar niets is minder waar. Zelfs een baby leert op basis van de energie wat de ouders 'goed' en wat de ouders 'fout' vinden en dit wordt alleen maar versterkt naarmate het kind leert spreken. Hieruit blijkt dat elke vorm van conditionering onvermijdelijk is en ook zeker niet schadelijk, mits het 'gezond' gebeurt. De hele maatschappij, de cultuur en normen en waarde van een land of zelfs stad, speelt mee in de conditionering bij mensen in wat we leren en in wat we denken en vinden.

Opvoeden leer je helaas niet op school en dit is zichtbaar bij sommige kinderen. Je vraagt je daarbij af of het middel en de expertise wel toereikend is. Conditionering is een krachtig middel bij kinderen die nog als een spons zijn, we hopen maar dat dit zo min mogelijk misbruikt wordt en het kind zo vrij en liefdevol mogelijk opgevoed wordt. Daarbij is het beloning / straf systeem nog ondergeschikt aan.

Loskomen van ongewenste operante conditionering?

Advies

Operante conditionering is compleet anders dan klassieke conditionering. Bij klassieke conditionering gaat het om signalen gekoppeld aan stimuli die zorgen voor bepaalde gedragingen die we anders niet zouden hebben. Bij klassieke conditionering gaat het om diepgewortelde aspecten door je leven heen gevormd, die al dan niet gewenst zijn in je dagelijkse gedragingen omdat ze (vaak onbewust) niet als eigen, of intrinsiek worden ervaren.

Wie ben je zelf?
Het gaat daarbij dus om bepaalde aspecten vanuit operationele conditionering die haaks staat op wie je in de kern blijkt te zijn, iets dat veel voorkomt. Je komt er achter dat alles wat je geleerd hebt en meekrijgt in opvoeding en omgeving dat dit niet is wie jij daadwerkelijk bent maar dat dit gevormd is door iets dat extern is en geconditioneerd,, dit uit zich in je gedachtes, gedragingen en zelfs gevoelens. Dit kan dus evengoed cultureel zijn of traditioneel maar vaker vanuit directe opvoeding omdat dit intenser en dichterbij staat.

Zolang dit als positief wordt ervaren kan dit een zekere trots geven, maar zodra dit als negatief ervaren wordt ontstaat er meestal wrijving in jezelf. Bij deze vorm van conditionering is het meestal zo dat het om de aspecten gaat die je dwars zitten of waarvan je (semi)bewust merkt dat dit niet van jou is (gedachten, gedragingen, gevoelens)

Hoofd / hart misvattingen
Dit geeft ook direct aan dat het denken te leven vanuit het hart compleet gebonden is of dit hart dan ook daadwerkelijk vrij is in wie jij werkelijk bent of dat dit geconditioneerde aspecten zijn in jezelf. Los hiervan is denken en voelen altijd gekoppeld aan elkaar, tenzij het voelen bewust uitgeschakeld wordt evenals je het denken bewust kunt uitschakelen. Beslissingen neem je met je hart en hoofd en zowel het hart als het hoofd kan het helemaal fout hebben hierbij zoals blijkt uit conditionering. Maar er zijn nog veel meer aspecten die zowel ons denken als voelen beïnvloeden in het al dan niet 'zuiver' zijn in ons denken, voelen en handelen.

Bewustwording & boedelscheiding maken
Hierdoor 'moet' je eerst bewust van worden wat geconditioneerde gedragingen, gedachten en zelfs gevoelens zijn en wat authentiek eigen is.  Zodat je als ware een boedelscheiding maakt wat van jou zelf komt en wat aangekleefd gedrag is. Dit is vaak ook een diepe spiegel voor jezelf waarin je moet graven om dit te kunnen en willen zien. Conditionering speelt zich vrijwel altijd af in ons ego (ik-bewust) dit is een zeer krachtig instrument dat wil vasthouden en niet zomaar wil en kan veranderen als je het abstract bekijkt. Hier heb je (net als bij klassieke conditionering) vaak wel professionele hulp voor nodig. 

Enkele logische vragen die hierbij van belang zijn
(waarbij soms wel tien sub vragen aan gekoppeld zijn).

  • Welk gedrag zit jou dwars 
  • Welk gedrag bemerkt jouw omgeving dat niet fijn is
  • Welke keuzes heb je in je leven gemaakt en zijn dit (echt) jouw keuzes?
  • Welke mening en wensen heb je (normen en waarden)
    Enz.

Hier zitten echter vaak ook patronen, obstakels en soms ook trauma's aan gekoppeld. Dit gaat dus vrijwel altijd heel diep om in jezelf grote veranderingen te bewerkstelligen, hierbij zal je ook het onderbewustzijn moeten aanpakken om iets duurzaams te bereiken; daarbij zelden alleen om conditionering maar ook om aspecten die bijvoorbeeld daaruit zijn voortgekomen. 

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com