Deel 2 klassieke conditionering (verslavingen)


Klassieke conditionering gaat om gedragingen die worden veroorzaakt door een bepaalde stimuli. Een baby zal de eerste keer als deze een naald ziet geen angst hebben, maar bij de tweede keer is de naald de stimuli om angst te veroorzaken, veel mensen krijgen zin in een versnapering als ze s ‘avonds voor de TV zitten, de TV / film is het signaal geworden en het voedsel is de ongeconditioneerde stimulus geworden. Reclamemakers spelen hier ook op in met aantrekkelijke mensen voor bijv. parfummerken. 

Klassieke Conditionering is dus aangeleerd gedrag hoe te reageren op externe prikkels. Een beroemd onderzoek over conditionering is van Pavlov die honden op commando kon laten kwijlen. Normaal gaan honden kwijlen bij het zien van een koekje, dit had hij vervangen voor een fluitje waarna ze het koekje kregen. Vervolgens werd het koekje weggelaten en gingen ze kwijlen op het fluitje. 

Het ‘probleem’ ontstond dat de vergelijking één op één ook op mensen toegepast zou kunnen worden dit werd gelukkig als controversieel gezien. Maar het wordt vaak niet minder grof toegepast omdat we door dit onderwerp zeer goed weten hoe dit bij mensen dus werkt. Bij de kassa van een supermarkt ligt vaak snoepgoed als laatste signaal van vertrek om nog suiker te nemen. Suiker staat ongeveer gelijk aan diverse drugs qua verslaving. Een snelle piek die continue wordt nagejaagd maar met een flink dal die zelfs depressieve gevoelens oproept om weer die snelle piek te krijgen (suikerverslaving).

Alcohol dat als 'sluipmoordenaar' gekoppeld wordt aan gezelligheid en gelegenheden waarin het door de menigte wordt gestimuleerd. Hoe we ons bijna spelbreker voelen om niet mee te drinken. Of de gezelligheid om gezamenlijk een sigaretje te roken, waar het zelden bij blijft want we weten hoe verslavend nicotine en alcohol is en kan zijn. Dit is niet bedoeld als wijzend vingertje natuurlijk maar het gaat om voorbeelden waarin bepaalde signalen je doen verlangen naar een bepaalde stimuli die zonder dit signaal er niet of minder zijn.  Zo zijn er legio voorbeelden waarin we geconditioneerd worden ons te gedragen, te eten, te drinken, te kopen wat we zonder dat niet of veel minder zouden doen. Hamburgerketens wisten vanaf de jaren '50 al mensen te verleiden veel meer te gaan eten dan noodzakelijk en met name vlees, suikers, vet en zout allen zeer verslavend.

Hoe kom je los van klassieke conditionering?

Advies

1. De wil
De basis om ergens los van te komen is in eerste instantie de wil en noodzaak te achterhalen, iets wat je echt wilt zal je immers sneller kunnen loslaten dan iets waarvan je twijfelt of je het wel wilt. Ons lichaam, ons brein is vaak enorm verslavingsgevoelig en kiest voor plezier boven pijn. Dit is logisch, echter om van bepaald plezier met negatieve gevolgen af te komen zal je metaforisch maar soms ook letterlijk pijn moeten lijden om daarna juist veel blijer te worden. Er moet dus een noodzaak in jezelf zijn om iets dat zowel lichamelijk als geestelijk plezier geeft los te laten of in ieder geval flink af te bouwen. 

2. De bewustwording / zelfreflectie
Vervolgens gaat het altijd om de complete bewustwording van hoe bepaalde signalen gekoppeld aan stimuli bij jou ervoor zorgen dat je bepaald gedrag vertoond. Deze signalen zal je dus heel goed moeten leren herkennen in jezelf wanneer dit gebeurt en wat er gebeurt in jezelf. Vooral ook zal je een alternatief moeten vinden dat beter is, gaat het om eten dan is het zo dat na enkele weken minder eten en gezond eten (geen snoep) dat je maag minder behoefte krijgt aan suiker en ook gewend raakt aan kleinere porties eten. Dit is letterlijk bewust worden dat je lichaam weer terugkeert naar de oorspronkelijke staat zonder die verslaving.

3. De actie
Vrijwel elke vorm van verslaving is zowel lichamelijk als geestelijk en er is dus een dubbele kans op terugval. Alleen is meestal de geest sterker. Dus de actie is vechten tegen de terugval van verslaving voor suiker, alcohol enz. Uiteraard heeft elke stimuli zijn eigen karakteristieken en is een zware alcohol of nicotine verslaving (of combinatie) veel pittiger dan vijf tot tien kilo afvallen. 

4. De transformatie
Het geeft een enorme kick als je gewicht weer gezond is, je minder afhankelijk bent van alcohol of suiker, je fitheid toeneemt en je algehele welzijn. De beloning is zoals bij elke transformatie waarbij je loskomt van een conditionering in dit geval, zeer groot en zichtbaar voor jezelf en je omgeving. Hierdoor wil je vaak ook niet meer vervallen in wie je was. Het kan daarmee ook helpen om foto's te maken van hoe je er eerder uitzag en hoe je er nu uitziet, dit kan stimuleren om te blijven in de gezondere staat. Want het is onzin om nooit meer te snoepen of een drankje te nemen maar het is ook onzin om te ontdekken dat jij daar de regie niet over hebt maar iets dat extern is en niet intrinsiek vanuit jezelf komt.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com