Gene Wilder in "Willy Wonka & the Chocolate Factory"

Loslaten van het nieuwe

Als we onze nieuwe volwassen jas verruilen voor de oude jas in wie we waren als kind met de kennis van nu worden we herboren in wie we al waren, maar dan helderder dan ooit tevoren. Veelal wordt gezegd het oude los te laten maar de neveneffecten van ontwikkeling en groei zijn niet altijd positief. Veel aspecten van volwassen worden hebben zo blijkt vaak, ook nadelen in onszelf.

Zo leren we ons te gedragen, minder risico te nemen, zijn snel bang om voor gek te staan, houden ons vaak in met wat we vinden en denken. Maken een heel drama van wat iemand zegt of doet. Zou het niet mooi zijn als we net als Willy Wonka de jeugdigheid konden blijven behouden.

Jong blijven
Het is niet zo dat alle kinderen spontaan en dapper zijn maar enkele bekende kenmerken van kinderen: Zij gedragen zich zoals ze voelen wat er op dat moment is, durven risico te nemen door te klimmen, gek te doen, te rennen, springen enz. Verkleden zich graag en spelen kleine toneelstukjes om lol te hebben met elkaar, zijn vaak zeer direct in wat ze vinden van iemand en spreken ook dikwijls de waarheid over jou als ouder en zijn daarbij vaak een perfecte spiegel en uitnodiging naar jezelf om ook deze vorm weer te kiezen. Daarnaast is drama vaak van korte duur en is het na een paar minuten weer volop lol hebben met elkaar.

Natuurlijk heeft de volwassen wereld allerlei gedragscodes, normen en waarden maar daarbinnen is er nog volop ruimte om te dansen in het leven. Dus wederom we vormen onze eigen gevangenis of cocon in waar we ons comfotabel voelen (comfort) omdat het compleet zonder risico is maar ook in diepere laag compleet levenloos is. Het bruist immers niet omdat het niet voorbij de randen van die cocon durft te komen. 

Vijf voorbeelden die hier toe kunnen leiden:

  1. Kinderen bekijken als: ze weten niet beter en moeten het nog leren en Je eigen kindertijd als ver verleden beschouwen.
  2. Vinden dat je je beheersen moet in elk opzicht.
  3. Vasthouden aan wat je bent en wie je bent al is dit saai maar wel veilig.
  4. Uitdagingen vermijden en steeds de door jezelf gebaande paden blijven volgen. 
  5. Je gedragen naar je leeftijd zoals dit door de omgeving wordt bepaald (in jouw optiek).

Vijf manieren om hier los van te komen:

  1. Beseffen dat je in een eigen gevormde cocon zit. Dat wat je met opgroeien hebt gevormt en waar omgeving vaak in meewerkt om geciviliceerd te worden en om vooral 'normaal' te doen. Dit houd je vast om 'die vlinder' weer te worden.
  2. Contact maken met het kind in jezelf dat avontuur wil, spelen, dansen, erop uit wil gaan. Dat durft te vallen,  steeds weer en uiteindelijk opstaat, er is vaak geen groei zonder fouten of zonder tegenslagen, de enige fout is opgeven van wat je heimelijk diep van binnen wilt.
  3. Vaker' ja' zeggen tegen dingen die buiten het veilige of bekende vallen, vaak start dit met gewoon doen waarna het leuk wordt omdat we nog wat vastzaten aan het veilige gevoel.
  4. Beseffen dat leeftijd maar een getal is en dat jij bepaald hoe je je gedraagt, de opa die met zijn kleinkind speelt, waarom zou deze zich ineens (compleet) anders moeten gedragen als dit kind weg is.
  5. Humor hoog in het vaandel houden en blijven dansen en spelen met (je) kinderen of kinderen van anderen waar het kan of mag natuurlijk.

Niet makkelijk
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want iets waar je jarenlang in vastgegroeid bent geraakt is niet zomaar los te knippen om hier vervolgens ineens geen last meer van te hebben. Het vergt bewustwording en verandering stap voor stap. Lees ook het volgende artikel hierover.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com