Comfortzone wat hebben we eraan?

Een kind heeft nog geen comfortzone die heeft gewoon een leven en dit is vol uitdagingen, plezier en spanning opzoeken. Zodra je echter ouder wordt ontwikkel je veiligheid en wil je dat dingen controleerbaar worden, dit leer je ook zo en dit maakt dat alles onder controle is. Hiermee bouw je eigenlijk een cocon voor jezelf of een cocon die aangeeft wat veilig en goed is en wat onveilig en slecht is. 

Alles dat controle biedt en geen angst of stress wordt dus comfortzone genoemd binnen dat gebied, binnen deze cocon, ga je hierbuiten dan stap je uit deze comfortzone in wat je kent en in wat vertrouwd is. Dit vertrouwde gevoel en wat je kent is echter door jezelf of omgeving geconditioneerd tot een beschermingslaag die je niet verder helpt en je ook niet echt laat leven zoals je zelf (hopelijk) als kind in alle onbezorgdheid deed. Maar Wat je ook verder wegbrengt van de natuur in jezelf die je per ongeluk tijdens het opgroeien bent verloren. De bedoeling van een cocon is immers dat je er spreekwoordelijk als vlinder uitkomt en niet in vast blijft zitten.

Op het moment dat je leert dat alle facetten van het leven erbij horen zowel de leuke als de minder leuke dingen is elke teleurstelling vele malen kleiner geworden en wordt het geen drama meer. Dan zit je niet meer vast in deze 'comfortzone/cocon' en gaat het om echt te leven en niet om jezelf vast te houden om te ontdekken en groeien in het leven. Hoe jong of oud je ook bent.

Als je werkelijk in balans komt met jezelf wordt je je ook bewust dat je jezelf vast kunt zetten in je eigen denk en gevoelssysteem dat feitelijk een conditionering is, die je ook los kunt laten. Zo kom je ook vrij uit dat wat comfortzone genoemd wordt en wat niet minder of meer dan een door jezelf gecreeerde gevangenis van het leven is.

Eenmaal vrij hiervan
Dan zit het niet meer in, waar je bent of wat je doet, maar het gevoel dat je erbij beleefd. Terugkomend op het kind, dat ook in jezelf zit, heeft het leven veel meer spanning en uitdaging kortom dat is wat leven is. Leven is niet jezelf vastzetten in wat dus comfortzone wordt genoemd, maar vrij zijn als een vlinder.

Hoe kom je hier los van?

Elke verandering begint met bewustwording om vervolgens iets durven loslaten. 

Bewustwording is in dit geval letterlijk wakker worden in jezelf en eerlijk toegeven aan jezelf dat je voor veiligheid, gemak en vertrouwd kiest omdat je dit geleerd hebt en omdat anderen dit bijvoorbeeld ook zo doen. Hoe meer je echter kiest daarvoor hoe vaker je zult vervallen in onveiligheden, angstigheden en onvoorspelbaarheden in het leven, juist omdat je je vasthoudt aan die dingen die je niet wilt. Het bekende voorbeeld 'denk niet aan een olifant' zorgt ervoor dat je aan een olifant denkt, zo is het ook met dat waar je mee bezig bent in je hoofd om het niet te willen juist sneller gebeurd omdat je er zo (angstvallig) aan gehecht bent.

Deze bewustwording kan alleen gepaard gaan met het compleet loslaten van de gedachte dat je controle hebt. De basis van overmatige hechting aan veiligheid en vertrouwen is angst, angst om dit te verliezen. Maar het bijzondere is dat als je deze angst loslaat de veiligheid en het vertrouwen juist toeneemt. 

De eerste stap is dus het bewustwordingsproces dat je uit een ‘comfortzone’ kunt stappen omdat je deze zelf per ongeluk gecreëerd hebt; we dienen vooral te beseffen wat dit is en wat ons vasthoudt echt het leven op te zoeken van spannende dingen en het opzoeken van veilige dingen. Alsof we weer kind zijn gewend aan uitdaging en zoeken naar uitdaging.  Lees hiervoor ook het volgende artikel met tips hiervoor.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com