Toeval: waarom doen we dat, verbanden zoeken tussen dingen die er niet zijn?

Als we aan iemand denken en die persoon belt je net, je hebt liefdesverdriet en dat liedje wordt net gedraaid waarbij je elkaar voor het eerst ontmoette, iemand net op tijd binnen komt als je die wilt spreken enz. Het antwoord is: De kans dat iets gebeurd wat toevallig lijkt is er altijd, alleen op het moment dat dit gebeurd vinden we het toeval. Op alle overige momenten dat er geen toevalligheden in ons hoofd zitten vallen deze niet op omdat de focus bewust of onbewust op toevalligheden is afgesteld.

Er zal altijd een moment zijn dat je aan iemand denkt en die belt je, alleen al omdat er een beperkt aantal nummers in je telefoon zitten maakt dit de kans groter. Al zijn dit er honderden is dit nog een beperkt aantal.

Net als bij de lotto is de kans is onwaarschijnlijk klein, maar als je iets wint is het dan ineens geen toeval? Hier zijn we dan gekgenoeg wat meer nuchter in. Dit heeft te maken met het breed verspreidde idee dat de kans gewoon klein is en omdat je weet dat er wel miljoenen mensen meedoen. Dit maakt ook direct het verschil duidelijk met die telefoon met relatief weinig contacten waarvan één ineens belt als je aan hem of haar denkt.

Een bal die uit elkaar spat geeft overal snippers en rommel, op het moment dat een andere bal uit elkaar spat zullen deze snippers compleet anders van grootte zijn en compleet op andere plaatsten belanden als bal één. Er zijn hierbij gigantisch veel toevalligheden die altijd anders uitpakken net als in de werkelijkheid. Ons universum is natuurlijk ook als die oerknal die als deze iets later of eerder was geweest anders had uitgepakt. 

De liefdespartner die je ontmoet had evengoed iemand heel anders kunnen zijn, dit willen sommige natuurlijk niet geloven vanwege de hechting maar met ruim 8 miljard mensen waarvan er minimaal miljoenen mensen aantrekkelijk zijn in de breedste zin, zijn er dus miljoenen liefdespartners. We komen ze alleen niet tegen en kiezen die we wel tegen komen. Op de lagere school bijvoorbeeld had je het leukste meisje of de leukste jongen van de klas, deze was in verhouding helemaal niet de leukste dit had ook iemand die in de buurt woonde kunnen zijn maar die had je niet ontmoet. Zo werkt dit selectieproces. Natuurlijk hebben of kunnen we een diepe emotionele band hebben met iemand maar het is geen toeval dat jullie elkaar hebben ontmoet maar selectie binnen een tijd en ruimtegebied (heel abstract gezegd).

Kansberekening
Als we met kansberekeningen werken is het eerder vreemd dat er geen toevalligheden in zouden zitten alleen het zijn geen toevalligheden het zijn gewoon uitkomsten die we graag zien of wensen. 

We denken te snel dat het één een oorzaak is van het ander dit noemen we confimation-bias.

Waarom doen we dit?
Waarom leggen we graag verbanden en menen daarmee dat toeval niet bestaat? Simpelweg omdat we naar zingeving zoeken en dit ervaren als iets dat het leven zin geeft. We sporten graag om ons fit te voelen, eten gezond om ons beter te voelen, slapen om uitgerust te zijn allemaal logisch. Zo dragen we ook geluksamuletten of stenen bij ons omdat we denken dat dit geluk brengt (toeval dat jou kant op komt) We vinden dit fijn omdat het een zekere steun lijkt te geven. Bovendien is de kracht van het placebo enorm dit moet ook niet onderschat worden. Maar dat is anders dan geluk door een voorwerp: dit is jezelf programmeren op geluk d.m.v. een placebo als zijnde een geluksamulet of steen of een geluk-shirt of sokken. Gelijkend aan het witte jassen effect, het geloof dat iets werkt kan heel krachtig zijn, de teleurstelling echter ook als het niet werkt natuurlijk(!).

Blinde vlekken
We zien ook graag dingen die er niet zijn dit zijn de blinde vlekken van ons brein. Ons brein is super subjectief en ziet overal verbanden en vult aan wat er niet is. Alsof je in een bos loopt en geritsel hoort en gelijk hier allerlei conclusies aan verbind tot aan aliens toe. Vervolgens een boom ziet met een vreemde vorm en dit herkend als iets bovennatuurlijks. Dit is gekscherend hoe ons brein overal patronen en verklaringen in herkend en hoe ‘belangrijk’ ons gezond verstand is en onze intelligentie om juist niet overal verbanden in te zien.

Beter een verklaring dan geen verklaring 
Onderzoeken tonen aan dat we liever een onwaarschijnlijke verklaring hebben dan helemaal geen verklaring. Hoe meer van deze verklaringen je gaat zien, hoe meer je ze kunt gaan zien als teken voor iets groters of bovennatuurlijks.

Conclusie
Er is dus niets mis met geloven in toeval, maar bedenk dat er meer niet toevalligheden bestaan, dat jij het bent die wenst dat het toevallig is en dat je hier soms enige invloed op kunt uitoefenen door je geest te richten op iets dat je wenst of waar je vooral in geloofd. Let wel op het relatieve hiervan want er zullen evenveel teleurstellingen zijn. Het werkt ook vaak alleen als je de enige bent die iets wenst want als -bij wijze van- honderden mensen hetzelfde wensen wordt deze kans alleen maar kleiner.

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com