Wat leren we van onze angsten?

Angst is een oerinstinct dat er in vroegere tijden voor zorgde dat we in de vluchtmodus kwamen wanneer bijvoorbeeld een wild dier ons aanviel. Dit hebben we echter niet nodig als we op een podium staan en het angstzweet ons uitbreekt, onze tong kurkdroog wordt en de zaal een donker veld vol kijkende ogen vormt. Dan willen we het liefst niet die angst voelen en hebben we voor ons gevoel niets aan dit oerinstinct.

Irieële angsten
Tegenwoordig hebben we vooral te maken met irreële angsten dit is maar liefst 80%. Angsten die overigens heel diep kunnen zitten en heftige reacties kunnen vormen. Denk aan angst voor dat tweede hartaanval of angst voor dood, er zijn legio angsten die niet direct nu spelen maar ons geluk doen afnemen om ons vrij te kunnen voelen, vrij van angst voor dat soort 'verlammende' gedachten en gevoelens.

De diepere laag van angst
Angst zorgt dus voor allerlei stress situaties, hoge bloeddruk, slapeloosheid en dat we situaties vermijden. Het is dus niet voor niets dat allerlei wetenschappers en therapeuten ons van al die angsten willen afhelpen. Hierbij wordt zoals helaas gewoonlijk vooral gericht op de side-effecten van angst, ofwel de last die iemand ervan ondervindt en niet de diepere laag die wel degelijk een functie heeft. 

Volgens bepaalde leer zit angst in de kundalini diep in ons bekken als een chakra. Eén van de beste vormen om er bevriend mee te raken is juist de angst opzoeken. Angst is één van de krachtigste bronnen van ons menszijn die ons juist onze kracht geeft.

Het is, zoals met alle oerinstincten, niet de bedoeling hier vanaf te komen, omdat het ook zorgt dat we een avontuurlijk leven hebben en dat angst ons indirect ook een boost aan zelfvertrouwen geeft.

Bevriend raken met je angsten
Het gaat er niet om dit te overwinnen of om het kwijt te raken, maar om er juist bevriend mee te raken. Dit soort oerinstincten vertellen ons ook iets wat we (meestal) in diepere laag onder ogen moeten komen. Het behoedt ons om laconiek of passief te worden. Als je wakker bent in jezelf voel je alle emoties die nodig zijn om juist te denken, voelen en handelen zonder dat een gevoel de regie overneemt. We hebben immers onze intelligentie niet voor niets ontwikkeld in de afgelopen 125.000 jaar.

Als we continue vanuit wenselijkheid leven door niet te zeggen wat we denken en ook niet te voelen wat ons verteld wat we moeten denken vermoorden we langzaam onze eigen kracht. Net zoals we vanuit wenselijkheid geen angsten willen voelen we een oerkracht langzaam vermoorden. Denken we bijvoorbeeld aan lust of verliefdheid, dat willen we niet kwijt, terwijl dit ook oerkrachten zijn.

Oerinstincten zijn nuttig
Een oerinstinct is het primitiefste deel van onze psyche, dieren denken niet maar doen, wij mensen hebben onze bewustzijn en onze intelligentie waardoor we oerinstincten onderdrukken of vergeten. En zoals in het artikel eerder aangegeven ook weggedrukt worden door allerlei behandelaars.

Dit primitieve deel wordt gezien als niet meer nodig en overbodig maar dit is de grootste onzin (met alle respect) we vinden het prima als we lachen, huilen, boos worden etc. Maar zodra dit wat excessief wordt treden we op van dit kan niet en dit hoort niet. Dus ook angst wordt gezien als 'een beetje is niet erg maar heel angstig moet wat mee gedaan worden'. Dit zijn allemaal aspecten die aangeven dat we ons geciviliseerd voelen en dus feitelijk ver van de natuur staan en al zeker onze eigen natuur.

Angst wil ons iets vertellen en het is de kunst dat als deze angst groot is dit niet de regie in jezelf te laten overnemen maar hier naar te luisteren. Meestal is er geen grote beer die je aanvalt maar is het wel een diepe angst die je ervaart voor wat bijvoorbeeld mogelijk komen gaat. We zijn dan paraat en betrokken, we vinden het gevoel niet fijn maar het paraat en betrokken zijn heeft een functie. De andere zijde is dus als we geen angst meer zouden voelen, compleet mat worden in onszelf alsof we zwaar onder de opiaten zitten. 

Angst omarmen
Gevoelens die we prettig vinden willen we graag heftig voelen maar gevoelens die we minder wensen zoals angst, verdriet of enorme heimwee naar iets, hebben evengoed hun functie en vinden we vooral onprettig omdat we geconditioneerd zijn door opvoeding, cultuur, media, kortom allerlei externe invloeden dit niet toe te willen laten in onszelf.  Maar kijk naar een kind die nog niet ‘verpest’ is hiermee, een kind zit vaak heel sterk in een emotie en is het ook heel snel weer kwijt. Zij hebben nog minder last van hun bewustzijn en intelligentie en zitten dichter op hun oerinstincten die heel duidelijk aangeven wat zij wel en niet willen. Er zit dan geen masker tussen of iets dat aangeeft 'dit kan niet', dit hoort niet zo'. Kinderen zitten dikwijls heel diep in een angst bij een enge droom en leren hier ook heel veel van. Dit is ook nodig, omdat ze in hun dromen leren, leren strijden, leren zelfvertrouwen te krijgen, leren dat zij sterk zijn. Mits ouders ze natuurlijk goed begeleiden.

Waarom zouden we niet angsten meer omarmen en beseffen dat dit net als onze schaduw in ons zit en hier leren de regie over te krijgen zonder dat we het willen overwinnen of vernietigen. Je kunt oerinstincten (beter) niet vernietigen, daarmee vernietig je je levenslust en je kracht. Je kundalini kracht. 

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com