Bij-effecten van angst (10 tips).
 
Wat het ook is dat je bang maakt, hier zijn 10 manieren om je te helpen omgaan met je dagelijkse angsten en zorgen. Deze tips zijn voor mensen die omgaan met alledaagse angsten. Belangrijk hierbij is dat onze angsten oerinstincten zijn die ons ook veel leren. Alleen de stress of paniek die we hierbij ervaren is uiteraard meestal niet prettig.
 
1.    Neem een ‚Äč‚Äčtime-out 
Het is onmogelijk om helder te denken als je overspoeld wordt door angst of bezorgdheid. Het eerste dat je moet doen, is een time-out nemen, zodat je fysiek kunt kalmeren. Leid jezelf een kwartiertje af van de zorgen door een blokje om te lopen, een kopje thee te zetten of een bad te nemen.

2.    Kom je angsten onder ogen 
Het vermijden van angsten maakt ze alleen maar enger. Wat je angst ook is, als je het onder ogen ziet, zou het moeten vervagen. Als u bijvoorbeeld op een dag in paniek raakt bij het instappen in een lift, kunt u het beste de volgende dag weer in de lift stappen. Zie ook oefening hiervoor
 
3.    Stel je het ergste voor 
Probeer je het ergste voor te stellen dat kan gebeuren - misschien is het paniek voor een hartaanval. Probeer dan te denken dat je een hartaanval krijgt. Het is gewoon niet mogelijk. De angst zal weglopen naarmate je er meer achteraan gaat en het juist opzoekt.
 
4.    Adem door paniek
Als je een snellere hartslag of zwetende handpalmen begint te krijgen, is het het beste om er niet tegen te vechten. Blijf waar je bent en voel gewoon de paniek zonder jezelf af te leiden. Leg je handpalm op je buik en adem langzaam en diep in, voel dat je hartslag langzaam tot rust komt. Nu kun je ook bij je hoofd komen om dit tot rust te brengen. Angst en stress ontstaan vanuit ons hoofd. De drie stappen: ademhaling, hartslag en hoofd in deze volgorde brengen dit tot rust. Het doel is om de geest te helpen wennen aan het omgaan met paniek, wat de angst voor angst wegneemt. Probeer deze ademhalingstechniek ook voor stress 

5.    Kijk naar het bewijs
Het helpt soms om angstige gedachten uit te dagen. Als je bijvoorbeeld bang bent om vast te komen te zitten in een lift en te stikken, vraag jezelf dan af of je ooit hebt gehoord dat dit iemand is overkomen. Vraag jezelf af wat je zou zeggen tegen een vriend die dezelfde angst had. 
 
6.    Probeer niet perfect te zijn
 Het leven is vol spanningen, maar toch hebben velen van ons het gevoel dat ons leven perfect moet zijn. Slechte dagen en tegenslagen zullen altijd gebeuren, en het is belangrijk om te onthouden dat het leven rommelig is. 
 
7.    Visualiseer een gelukkige plek 
Neem even de tijd om je ogen te sluiten en stel je een plaats van veiligheid en rust voor. Het kan een foto zijn van jou die op een prachtig strand loopt, of lekker in bed ligt met de kat naast je, of een gelukkige herinnering uit je kindertijd. Laat de positieve gevoelens je kalmeren totdat je je meer ontspannen voelt. 
 
8.    Ga terug naar de basis 
Veel mensen wenden zich tot alcohol of drugs om hun angst te behandelen, maar dit zal de zaak alleen maar erger maken. Simpele, alledaagse dingen zoals een goede nachtrust, een gezonde maaltijd en een wandeling zijn vaak de beste remedies tegen angst. 
 
9.    Beloon jezelf
Geef jezelf een traktatie. Als je dat telefoontje hebt gepleegd waar je tegenop zag, bijvoorbeeld, versterk je je succes door jezelf te trakteren op een massage, een plattelandswandeling, een etentje, een boek, een dvd of welk klein cadeautje je ook gelukkig maakt.
 
10.    Praat erover 
Het delen van angsten neemt soms veel van deze angst weg. Als je niet met een partner, vriend of familielid kunt praten kan ik je zeker helpen van je angsten af te komen. Hier heb ik ruim 30 jaar praktijkervaring in. Zoals eerder ook te lezen is, vormen de bij-effecten van angst welliswaar voor allerlei nare gevoelens (bij mensen met angsten) maar vertellen onze angsten ons ook heel veel.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com