Omarm de angst in jezelf

Omarm de angst in het zelf
(leestijd 5minuten)

Angsten zijn krachtige mechanisme die ons gevangen kunnen houden. Angsten voorkomen dat we zeggen wat we willen zeggen. Angsten kunnen iemands nachtrust ernstig verstoren. Angsten kunnen voor stoornissen zorgen als pleinvrees, hoogtevrees maar ook een negatief zelfbeeld.
Angsten voorkomen roekeloosheid door bijvoorbeeld een angstdrijfveer als leidraad te gebruiken voor een doordachte beslissingen zoals in het verkeer: je wilt niet dood en geen pijn lijden dus laat je iemand voorgaan. Angsten voorkomen dat we uit groepen worden gezet, sociale uitsluiting, het maskerlaag ego kan hierbij zorgen voor roekeloosheid daarover. Angsten onderdrukken kan zorgen voor zelfoverschatting dus blijf je realistisch in wat je kan en hoe je handelt.

Er is dus geen goed of fout aan angst zodra het vanuit een diepere laag bekeken wordt en als spiegel naar het zelf. In die zin bestaat er geen positieve en negatieve angsten omdat ze altijd iets vertellen over onszelf en het is aan onszelf wat we hiermee doen. Doordat ik veel nare dingen (op spiritueel gebied) in mijn jeugd heb meegemaakt ben ik gegroeid tot waar ik ben. Dat maakt me dankbaar voor mijn angst en dat is voor mij de wezenlijke vorm van omarming van je angst.

Diepere laag van angst
De diepere laag van angsten vertellen ons dus veel over het intrinsieke ik/ego en zorgen daardoor mede voor ontwikkeling en zelfontplooiing. Angsten in dromen komen voort uit het zelf omdat je het zelf uitnodigt om te begrijpen wat het zeggen wil is mijn ervaring. Het nodigt daarmee uit tot dieper kijken naar waar de angstgedachten vandaan komen. Dit kan echter wel een lange reis zijn, dat was het voor mij zeker. Maar dankzij de lange reis met veel vallen en opstaan beklijft dit wel duurzaam in het zelf.

Nieuwsgierigheid als bron
Bij mijzelf ben ik erachter gekomen dat mijn angsten vanuit de bron voortkwamen uit nieuwsgierigheid. Ik was enorm gefascineerd door al wat ik zag en meemaakte ondanks de angst die ik ervaarde. De nieuwsgierigheid zorgde ook dat ik me boven anderen verheven voelde later omdat ik degene was die zag wat er met een ander aan de hand was, omdat ik al wist wat er ging gebeuren voordat het gebeurde. Ik was er vol van, zo mee bezig. Maar de schaduw was dat het mij bezighield, ik werd overspoeld met informatie en vele negatieve entiteiten kwamen me nachts opzoeken en belagen. Niet wetende dat het mijn nieuwsgierigheid was die dat veroorzaakte. Natuurlijk was ik helderziend, maar dat werd er zo ingewreven dat ik soms letterlijk mijzelf kwijt was. Riep als een klein kind "waar blijf ik nou". 

Overprikkeld zenuwstelsel
Eén van de aspecten daarvan is dat je door overmatige prikkels van buitenaf of door het zelf veroorzaakt een overprikkeld zenuwstelsel kunt hebben. Dit overprikkeld zenuwstelsel zorgt dus voor een 'continu' opgejaagd angstig gevoel wat bij mij ook het geval was. Daarbij hoef je niet zozeer angstig te zijn op dat moment maar wel de symptomen ervan ervaren, de stressoren die je een angstig gevoel geven zonder dat er dus daadwerkelijk sprake is van een duidelijke reden ervoor. Dit zorgt vervolgens voor allerlei verwrongen gedachten en gedragingen, hier heb ik jaren last van gehad.

Nieuwsgierigheid werd dus een item of beter gezegd een totem, het zorgde ervoor dat ik vasthield aan angst, het willen opzoeken of er een krachtmeting mee willen (onbewust). Het onderbewustzijn wil die angst dus. Nieuwsgierigheid zorgde voor een negatieve binding met die angst.

Het kind in mij schreeuwde om een eigen identiteit en ik was werkelijk lamgeslagen van 'iedereen' om me heen waar ik van alles van zag, van alles over zei. Het stond los van dat ze er vaak heel blij mee waren, want ze waren terecht ook vaak boos, van waar bemoei je je mee. Het ging niet om wat ik zag dat het klopte het ging om dat wat ik zag er bij iedereen uitflapte. Vanuit nieuwsgierigheid met als schaduwen: de boosheid van mensen, de nachtmerries, de spirits die me niet met rust lieten. 
Hoe meer verwijdert van het intrinsieke ego, hoe meer verstrikt in de maskerlaag van het ego, de schaduw van het zelf, de olievlek van negativiteit. In die strijd ontstaat uiteindelijk het wakker worden in het zelf. 

Het wakker worden in het zelf
Het besef ontstaat dat dit 'schaduwpersonage' je echt niet meer dient. Vanuit pijn en afschuw voor het gemaskeerde ego ontstaat langzaam maar zeker de zelfreflectie en besef je dat dat niet meer wil zijn, het is klaar. Dit zware proces vormt een transformatie die in dat moment nog onbestemd voelt. De persoon zit in tweestrijd, wil terugvallen op het oude patroon dat maskeerde en dus veilig leek te zijn. Maar het signaal naar transformatie tot het ware zelf is te sterk en onvermijdelijk. 

Afscheid van het oude om het nieuwe authentieke zelf te omarmen
Blijdschap en dankbaarheid volgen. Alles dat oud en vertroebeld voelt valt weg, terwijl alles dat zuiver voelt plaats neemt, mogelijkheden worden alleen maar groter. Er is een stromende liefde voor het zelf en daarmee dus voor de ander. Wat blijft, is echt en stroomt, probeert niet meer gelukkig te zijn, maar is gelukkig.

Nuchterheid
Vanuit die staat van zijn trad er ook een nuchterheid op, kwam ik los van de behoefte aan waarderingen voor wat ik als helderziende zag en verdween de nieuwsgierigheid volledig kan ik wel zeggen.  Het was dus eerst begrijpen van mijn angst om het te kunnen omarmen. Angsten worden vanuit het omarmen ervan niet angstig als je het niet als angst ervaart, het is een natuurlijk deel van het zelf net als alle overige emoties.

Mocht je hier vragen over hebben dan hoor ik je graag. Angsten kunnen behoorlijk in de weg zitten, alsmede een overprikkeld zenuwstelsel. Wakker worden in het zelf ontstaat alleen door diep inzicht over je (diepste) angsten en dit kost veel energie. Zorg goed voor jezelf met liefde,  leef gezond en vraag hulp als het niet gaat.

Balans is compleet jezelf zijn en compleet los van jezelf zijn.

02-juni-2021

Balans is het evenwicht vinden tussen ‘jezelf zijn’ en ‘compleet los van jezelf zijn’. Hoe we onszelf ervaren weten we maar al te goed. Hoe we 'compleet los van jezelf' kunnen ervaren is een stuk moeilijker.

De reis naar binnen

29 juni 2021

Om daadwerkelijk iets binnen jezelf te transformeren is er meer nodig dan kennis over jezelf om daarna heel bewust de dingen die je dwars zitten aan te pakken. 

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com