Hoe houden we onze kalmte vast?
Het antwoord zit grotendeels in ons zenuwstelsel.

(Leestijd 5 minuten)

Ons zenuwstelsel kent twee takken met elk hun eigen functie De sympathicus: waarin we alert zijn en actie willen of moeten nemen en de parasympathicus: die zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Dit is dus vergelijkbaar met een gaspedaal en een rempedaal van 'Actie' en 'Rust'. Bij een traumatische/heftige gebeurtenis gaat onze hartslag omhoog, adrenaline komt vrij, onze zenuwen staan op scherp en ons hoofd draait soms overuren. Na deze fase komen we als het goed is weer in de kalmte. Er zit echter nog een belangrijke fase tussen: de herstel- en reparatiefase, waarin de adrenaline wordt weggevloeid om weer in de rust te kunnen komen. Deze tussenfase kan echter door verschillende oorzaken uit balans raken, waardoor de kalmte in jezelf maar moeilijk volgt.

Hoe ontstaat dit?
Eén van de oorzaken is dat we als volwassen vaak leren ons te beheersen en controle te houden, hiermee vormen we helaas ook vaak een rem op het natuurlijk laten wegvloeien van onze: angst, paniek, dat opgejaagde gevoel, nervositeit, agressie e.d. Het wegvloeien houdt namelijk in dat we kunnen gaan trillen, huilen of juist heel hard gaan lachen, dit is allemaal de natuurlijke uiting van het lichaam om het teveel aan spanning kwijt te raken om weer in een staat van rust te kunnen komen. Maar als gezegd leren we ons beheersen en slikken we deze herstellende reacties als het ware in. Hierdoor ontstaan allerlei nare opstapelingen in ons zenuwstelsel, waardoor we steeds meer moeite krijgt om het rempedaal te vinden en teveel op het gaspedaal blijven trappen. Hierdoor voelen we ons continue gestrest.

Veelal wordt dit veroorzaakt door onze gedachten die tijdens deze fase geen rust krijgen en maar blijven doormalen over wat er is gebeurd of wat kan gaan gebeuren. Hierdoor kan o.a. een burn-outontstaan en allerlei andere door stress of oververmoeidheid veroorzaakte aandoeningen.

Het onderdrukken van het zenuwsysteem bij heftige gebeurtenissen in vier stappen:

 1. Heftige gebeurtenis
 2. Schrikreactie met veel stress
 3. Inhouden en inslikken door conditionering, cultuur, normen, waarden
 4. Natuurlijke flow van ons zenuwstelsel om weer in de kalmte te komen raakt gaandeweg aangetast en gedachten blijven malen.

Uitkomst: burn-out, zware stress, continue opgejaagd gevoel, nervositeit, onzekere gevoelens, fouten maken, slechte focus, slecht slapen etc.

De ideale balans in wat ons lichaam nodig heeft en al van nature kan geven:

 1. Heftige gebeurtenis
 2. Reactie van het lichaam hierop laten zijn
 3. Afvloeien van reactie van lichaam toelaten
 4. Zenuwstelsel blijft in een gezonde staat van balans

Het hoeven overigens niet alleen ‘heftige gebeurtenissen’ te zijn, continue deadlines moeten halen of op je tenen moeten lopen zonder dit te kunnen afvloeien zorgt er ook voor dat we ons constant in de toppen van ons zenuwstelsel begeven. 

Vaak zijn mensen daarom ook aan het einde van de week uitgeput doordat er doordeweeks (per ongeluk) te weinig ruimte is genomen voor de balans in onszelf. 

Hoe houden we deze balans in onszelf?
Bij een gezond dag patroon worden inspanning en stress afgewisseld met ontspanning en rust. Er zijn verschillende oefeningen om jezelf in de natuurlijke staat te houden en niet de heftige energie in te slikken met alle gevolgen van dien maar om het door de dag door te laten wegvloeien (heel belangrijk!). 

De basis hierbij is dat we ons zenuwstelsel en ons onderbewustzijn een signaal geven dat het weer terug mag in de natuurlijke staat te komen om het opgejaagde, nerveuze gevoel weer tot rust te brengen. Waardoor malende gedachten ook makkelijker zijn los te laten.

Drie oefeningen
Deze oefeningen voer je ideaal gesproken uit na een ‘stressvolle’ gebeurtenis maar dit is meestal niet mogelijk tijdens werk, op straat of op andere publieke plaatsen. Het ontladen van deze spanning gaat ook in etappen. Door eerst één van de drie opties te kiezen die het best bij je passen op een bewuste wijze (doel weer in balans te komen met je zenuwstelsel) Ontstaat er geleidelijk ook in het dagelijkse leven een lichamelijke herinnering om weer terug te komen in de natuurlijke staat van gas geven waar nodig en remmen om te genieten van de natuur om je heen en in jezelf.

 1. ademhaling, hartslag, hoofd
 2. favoriete muziek alles losgooien
 3. joga, meditatie, fitness

Ademhaling, hartslag, hoofd
Als je een snellere hartslag of zwetende handpalmen begint te krijgen, is het beste om er niet tegen te vechten. Blijf waar je bent en voel gewoon de spanning zonder jezelf af te leiden. Leg je handpalm op je buik en adem langzaam en diep in zodat deze tot rust kan komen, voel dat daardoor ook je hartslag langzaam tot rust komt.

Nu kun je ook langzaamaan bij je hoofd komen om dit tot rust te brengen. Angst en stress ontstaan vanuit ons hoofd. De drie stappen: ademhaling, hartslag en hoofd in deze volgorde brengen dit tot rust. Het doel is om de geest te helpen wennen aan het omgaan met paniek, wat de stress na iets dat stressvol is, wegneemt. Probeer deze ademhalingstechniek ook bij angsten. Deze oefening is ook tijdens werk goed te doen, het is namelijk een must om continue in balans te blijven voor een gezond dag-patroon. Probeer daarom de ruimte te vinden tijdens je werk juist om dit goed en met focus te kunnen blijven doen.

Favoriete muziek alles losgooien
Zet je favoriete muziek op en gooi al je ledematen drie tot vier minuten los, dit ziet er wellicht gek uit maar het gaat om het resultaat. Zorg dat je alleen hiermee bezig bent en niet erbij nadenkt met wat je doet. De muziek en de bewegingen van alles lossgudden geven een signaal aan je onderbewustzijn dat het in een andere modus kan komen.

Yoga, meditatie, fitness
Yoga, meditatie, fitness alle drie zijn ze in dit geval bedoelt om weer in rust in je lichaam te komen. Fitness is inspanning en ontlading tegelijk na deze ontlading van energie kom je weer in een natuurlijke staat. Probeer dan niet weer teveel te denken over van alles maar ervaar de rust na de ontlading. Yoga en meditatie hebben in dit geval de werking of het doel van langzaam aan alle spanningen en gedachten weg te laten vloeien.

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com