Blijdschap-vervlakking

Blijdschap-vervlakking
(leestijd 4 minuten)

De aanschaf van een nieuwe iPhone geeft net zoveel of meer blijdschap als de geboorte van een baby. Dit om het scherp te stellen. Er is een overaanbod en overconsumptie van praktisch ‘alles’ waarmee we in deze nieuwe tijd zitten. Alsof elk product zegt “koop me en ik maak je blij”. Er is al uitgebreid onderzoek gedaan dat geluk niet ingevuld kan worden door de aanschaf van steeds weer het nieuwste product. De jacht naar geluk wordt daarmee met materie ingevuld en er is niets mis met blij zijn met iets dat je hebt aangeschaft alleen zodra het een jacht wordt heeft dit ‘tijdelijke geluk’ de neiging om een verslaving te worden een sterke drang naar deze  korte hype die je steeds weer nodig hebt. Een tijdelijk geluk dat uiteindelijk dus juist eerder tot ongeluk leidt en zelfs depressie.

Het continu najagen is daarmee feitelijk het najagen van teleurstellingen. Omdat er geen sterke wortels gevormd zijn om de ‘dalen’ van dit tijdelijke geluk op te vangen. Maar ook omdat steeds weer naar dat groenere gras zoeken dat wat je wilt invullen met leegte vult.

Hier gaat dit artikel echter niet over maar dit is wel om aan te geven dat zowel het najagen naar geluk als het najagen van materiële uiteindelijk een loze invulling is en niet zal leiden tot een gelukkiger leven; het zal uiteindelijk zorgen voor blijdschap-afvlakking. 

Externe factoren en invloeden als de overaanbod van de maatsschappij en social media die continu tot reacties uitlokt  zijn hierbij ook niet bevordelijk. Het loskomen van deze verleidingen is een opgave maar geeft wel rust omdat, deze continue verleidingsstroom een bodemloze put kan worden. 

Maar laten we eens kijken naar de dieper gelegen factoren en invloeden die hier los van staan. 

Een kind heeft vaak het kinderlijke enthousiasme en zit vol energie en enthousiasme. dit wordt helaas ook vaak afgevlakt door temperende conditionering waaraan: ‘Even rustig doen, gedraag je toch, even stil zitten nu, aan ten grondslag ligt. "kijk naar je oudere broer/zus die is ook rustig" waarmee het externe deel erbij wordt gehaald, dat is wat we leren en wat uiteraard niet altijd even 'gezond' is voor de opgroeiende geest.

Gelukkig zijn kinderen veerkrachtig genoeg omlang hun enthousiasme vast te houden, maar die rek is er op den duur natuurlijk ook uit. Ook het naar school gaan is een reden om ineens serieus te worden, dit serieus worden neemt alleen maar toe. Een kind ‘moet leren rekenen, schrijven en mag naarmate het ouder wordt steeds minder spelen omdat het moet leren. Dit ansicht is niet ernstig, maar de energie erachter dat speeltijd voorbij is, heeft wel invloed op een continue afvlakking van enthousiasme. Doordat het leven steeds meer in beslag wordt genomen door het ‘klaarstomen’ voor de veeleisende maatschappij’ ontstaat er een stroomversnelling naar steeds serieuzer. Een stroom die als er geen aandacht voor is één kant op gaat. Daarmee verdwijnt het spontane zijn langzaam en neemt het serieuze zijn plaats. Het kindzijn wordt een momentopname die tijdens vakantie even mag. We gaan 'uit' in een kroeg zitten om even weer onszelf te voelen en voeden maar vergeten (in die stroom) dat we al die tijd uit kunnen gaan en los kunnen zijn. Los in het hoofd en vrij in het hart. 

Ik herinner me een moment dat ik een oude vriend tegenkwam op een brug, hij liep met zijn vrouw achter een kinderwagen. Ik was nog jong en ging volop uit, naar de kroeg en plezier maken. Had even een praatje met hem en zijn vrouw en lachte naar de baby. “Zullen we is een biertje gaan drinken” vroeg ik hem. “Nee, dat doe ik nu niet meer hoor, dat is voorbij.” Ik was niet dom en begreep dat het gezinsleven je behoorlijk in beslag kan nemen. Maar het ging mij om de energie erachter dus wat hij uitstraalde. Alles in hem straalde een verdrietige veel oudere man uit wiens enthousiasme was ontnomen. We waren beiden iets over de twintig. Mijn leven voelde als een begin zijn leven leek voorbij het kinderlijke blije. Er was toentertijd vooral verbazing wat ik voelde en het was toen ook al een wakker worden in mezelf dat niet de omgeving en de omstandigheden je enthousiasme in diepe zin ‘vermoorden’ maar dat de energie in het zelf in een ouderdomsstaat komt. Niet de ouderdomsstand van iemand die lekker fit en blij is van rond de tachtig of negentig maar de ouderdomsstand van een twintigjarige die zich oud voelt. Oud voelen in de energievorm. 

Vaak zie ik jonge mensen op straat lopen die veel ouder ogen dan oude mensen niet in uiterlijk maar in energie in het verlies van enthousiasme en blijdschap. Dit gaat dan ook voorbij de laag van een tijdelijke dip. Het is voor mij duidelijk meer duurzaam en uit zich in het hele gedrag. 

Je gedrag, hoe je van buiten overkomt in lichaamstaal komt ook voort vanuit het onderbewuste en zijn net als dromen van dezelfde stof.

Mensen zijn daardoor snel moe raken vlug geïrriteerd (ook richting je kinderen*) slapen slecht of vlakken bewust of onbewust hun enthousiasme af als iemand iets leuks verteld waar hij of zij blij mee is. 

Gebrek aan enthousiasme en blijdschap dat vanuit de misvatting dat het jonge leven voorbij is uitblijft. Vaak bij oude mensen komt dit kinderlijke enthousiasme weer terug omdat in die fase het serieuze gevoel niet meer nodig is in het leven of in de persona die het had aangenomen. Waar kinderen wordt verteld rustig te doen, zich te gedragen, even stil te zitten krijgt de volwassenen te horen dat het niet zo kinderachtig moet doen, voelt zich bekeken als het zich wat gek gedraagt of denkt dat het continu serieus moet zijn. We in een illusie van normaal komen om niet uit de maat te vallen van anderen die ook normaal zijn. Niet ernstig als dit een rol is binnen bijvoorbeeld het werk maar jammerlijk als dit ook gebeurd bij blije gebeurtenissen die getemperd worden in het zelf door de aanname van het ‘altijd volwassen gedragen’.

Daar zit in schoonheid ook de heling om weer enthousiasme te voelen. Er is n.m.l. niets verkeerd aan je dat je minder enthousiasme voelt als 'alles' om ons heen in overvloed te koop of aangeboden wordt. Keuzestress is al over desinteresse is wat blijft hangen of aankleven aan 'ons'. De conditionering vanuit de jeugd en ons latere leven waarin we leren ons te gedragen of rustig te zijn. Waarin we eigenlijk horen doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. “Laten we vooral gek blijven en voelen wat kleine kinderen voelen, het plezier de pret en het enthousiasme als jij even gek met ze doet. Laten we die argusogen van omstanders van ons afschudden en gewoon dansen lachen en plezier hebben. Blijdschap-afvlakking zit in onszelf en is vooral te helen door je hier bewust van te zijn en weer terug te denken aan hoe je was toen je blij was en beseffen dat dit veel leuker was en je je ook beter voelde.

Dit is geen pleidooi dat verdriet of somberheid niet zou mogen of 'serieus zijn' onzin is. Integendeel het is echter wel de bewuste overdenking dat dit serieuze gevoel geluk in de weg kan zitten dat begint bij enthousiasme voor het leven.

Besef ook dat de ernst die je vasthoud vooral te maken heeft met de noodzaak of het gevoel van noodzaak zo te moeten zijn van je omgeving. Dat enthousiasme en blijdschap aanstekelijk werkt spreekt boekdelen dus als je het voelt laat het stromen. We leven nu. We denken dan zelf deze energie niet meer te hebben maar die is er wel. 

Balans is compleet jezelf zijn en compleet los van jezelf zijn.

02-juni-2021

Balans is het evenwicht vinden tussen ‘jezelf zijn’ en ‘compleet los van jezelf zijn’. Hoe we onszelf ervaren weten we maar al te goed. Hoe we 'compleet los van jezelf' kunnen ervaren is een stuk moeilijker.

De reis naar binnen

29 juni 2021

Om daadwerkelijk iets binnen jezelf te transformeren is er meer nodig dan kennis over jezelf om daarna heel bewust de dingen die je dwars zitten aan te pakken. 

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com