Balans is
jezelf zijn
en compleet los
van jezelf zijn.

Balans is compleet jezelf zijn en compleet los van jezelf zijn.
(Leestijd 10 minuten)

Balans is het evenwicht vinden tussen ‘jezelf zijn’ en ‘compleet los van jezelf zijn’. Hoe we onszelf ervaren weten we maar al te goed. Hoe we 'compleet los van jezelf' kunnen ervaren is een stuk moeilijker. Balans is echter de ruimte tussen deze twee ervaren en niet het één of het ander zijn, maar het één en het ander tegelijk ervaren. Als Yin en Yang. Deze vorm van balans kan ons de diepste vorm van innerlijke rust geven. Hierbij gebruiken we denken, voelen en handelen als we het nodig hebben en voor de rest alleen onze innerlijke natuur. Hiermee ontstaat er ook een veel betere balans tussen ons bewustzijn en ons (collectieve) onderbewustzijn. Maar het heeft veel meer voordelen.

Jezelf zijn

Jezelf is je denken, je lichaam, je voelen, je handelen, kortom alles wat je doet meemaakt en gedaan hebt en doen gaat. Verbonden met onszelf is het lastig buiten onszelf te leven. Het is eenvoudig en menselijk om aspecten buiten onszelf te leggen, maar de natuur kun je niet de schuld geven van je eigen gedachte, gedragingen en handelen. 

Compleet los van jezelf zijn

Compleet los komen van dit denken, voelen, handelen. Eén worden met de natuur in jouzelf, de natuur ervaren van een mier tot de kosmos wat allemaal natuur is. Alles wat in de natuur zit, zit in jou in de diepste lagen besloten. Dit start met het besef en vanuit de ervaring in jezelf te ontdekken dat je hier compleet onderdeel van uitmaakt.

Vrije wil is sturing
onze vrije wil die sturing geeft aan wat we willen. Onze vrije wil bepaald wat we doen en willen, eenvoudig gezegd we bewegen compleet zelfstandig dit maakt ons mens dit is ook leven. Als we dromen worden we vaak geleid door onze droom, onze vrije wil voelt zich op dat moment niet geneigd om sturing te geven. We laten ons meevoeren met de droom in ons onderbewustzijn en bij vlagen vanuit ons collectieve onderbewustzijn. Dat wat ons universeel deelt zoals onze oerinstincten. 

Vrije wil is uiteraard geweldig en maakt ons uniek en letterlijk vrij in ons denken, voelen en handelen. Maar we zijn echter veel meer dan dat. We zijn ook meer dan ons leven, onze vorige levens tot aan ons reptielenbrein.

Waarom?
Compleet los van jezelf is los zijn van die vrije wil en sturing. Dit is iets wat heel eng kan voelen omdat we eenmaal duizenden jaren zo zijn gevormd. Je kunt je ook terecht afvragen wat het nut is hiervan. Het nut is uiteindelijk een leven in werkelijke balans en meer dan dat, aan het eind van dit artikel staan enkele voorbeelden van dit nut.

Observator
Wellicht heb je wel eens bemerkt dat als je gedachteloos kijkt, ervaart en handelt het voelt alsof je een observator bent. Of dat je door heel bewust bent dat je door je ogen kijkt en de binnenzijde van de randen ziet met je ogen open dat je denkt wie kijkt er. Je naar iemand luistert en je gedachten afdwalen. Je droomt en je naderhand afvraagt: waar slaat dit op, dit ben ik niet. Dat een heftige gebeurtenis een film lijkt en je verstijft blijft staan. Je bent dan geneigd te denken dat je afdwaalt of de aandacht er niet bij hebt of dat het buiten jou om is en ontstaat. 

Al dit soort aspecten gebeuren zonder controle zonder sturing we zijn vaak geneigd te denken dat dit gedachteloos gebeurt maar gedachteloos is ook argeloos en onverschillig. Het is ook wat we kinderen leren als ze iets doen waar ze geen ergen in hebben. “Denk na voordat je iets doet.” Het is er ingeprent, verstandig zijn, je intelligentie gebruiken of hou je wel je hoofd erbij..

Creativiteit, spontaniteit, innovatie, veranderingen, toevalligheden, geluk, liefde, genieten gebeuren allemaal vanuit de status van gezonde gedachteloosheid maar die ons dikwijls wel blij maken. Hierin zijn we los van ons denken, handelen en voelen. Ja ook voelen want we kunnen bijna niet denken zonder te voelen tenzij we ons voelen bewust onderdrukken zoals militaire of bepaalde risicoberoepen dit soms nodig hebben zodat het niet in de weg zit. Bij deze opsomming: creativiteit, spontaniteit ect. is een heel ander soort gevoel aanwezig. Een intens geluksgevoel. 

Intens geluksgevoel
Precies dit aspect waarin we afdwalen, gedachteloos zijn, onszelf bezig zijn alsof we het zelf niet zijn (in positieve zin) en je gedachten afdwalen kom je los van jezelf en ervaar je je compleet los te zijn van jezelf. Probeer die momenten voor je te halen en op te slaan in je geheugen.

De volgende stap
Op het moment dat je leert compleet te zijn en daarbij totaal niet jezelf te voelen of voeden kun je dit als bron opslaan in jezelf. Een bron waar je steeds naar terug kunt. Het is begrijpelijk dat je je niet voor kunt stellen hoe je los komt van je gevoel, denken en handelen omdat dit veel oefening vergt.

Bron
Deze bron gebruik je steeds meer als een plaats waar je naar terug kan, het compleet loslaten van jezelf en alleen maar zijn, zodat deze bron onderdeel wordt van jezelf.
Deze bron gaat langzaam de balans bepalen tussen jezelf en compleet zijn. Hierbij voel je alles maar komt compleet los van jezelf. Je leert ervaren dat als je alleen jezelf voelt je constant bezig bent met denken, voelen, handelen. Je bent alles. Maar met deze bron word je compleet en jezelf tegelijk.

Je bent je kennis, je bent je gevoel, je bent je handelen maar je bent ook in staat dit allemaal niet te zijn. Je leeft compleet wakker in de droom die het leven is. Je gebruikt deze bron van compleet los van jezelf zijn altijd, behalve als je weet dat je jezelf of 'je ik' nodig hebt waar je wilt denken, voelen en handelen. 

Angst
Eén van de mooiste bijkomstigheden van deze staat kunnen ervaren wanneer je het wilt is dat je ook leert los te komen van angst voor dood. Dood is direct gekoppeld aan alles waar je aan hecht, je denken, voelen en handelen maar ook iedereen die je kent en alles wat je bezit en hebt daar compleet los van leren komen zonder dat je er liefdeloos in bent. Door die staat van je eigen leven kunnen loslaten echt compleet loslaten, kun je ook compleet de dood aanvaarden in jezelf als zijnde de natuur. Het ovelijden van dierbaren blijft diepe pijn we zijn immers mens. Daarmee raak je vanuit angst een grotere kracht: liefde.

Liefde
De natuur kent dood maar uit dood volgt leven, alles blijft, alles is energie, zodra materie vergaat wordt het als lucht als geest. Geest is niet tastbaar niet voelbaar wel als aardse beleving kunnen we alles ervaren van geest maar in de natuurvorm is het lucht niet tastbaar. Lucht is overal net als geest overal en altijd is. De lucht van duizenden jaren terug is nog steeds dezelfde lucht net als geest er altijd blijft. 

Daar zit de kracht van balans en het compleet loskomen van angst voor alles wat aan je hecht door denken, voelen en handelen. Alles waar we aan hechten vanuit denken, voelen en handelen is hechten. Alles loslaten is liefde ervaren, liefde is wat ontstaat als we alles loslaten als we ons leven loslaten.

Energie van de natuur
Balans is in evenwicht zijn met de natuur; de natuur buiten je en de natuur binnen je. Loop vaker met je blote voeten buiten zodat je De energie van de aarde voelt. Zoek wat vaker de rust in je hoofd en lichaam zodat je jezelf weer voelt. Op deze momenten laat je zoveel mogelijk je vrije wil en sturing los. Ons onderbewustzijn is lopen niet denken, ons onderbewustzijn is de cocpit van vrijwel al onze bewegingen zonder denken of voelen. Onze dromen die ons lessen geeft om compleet vrij te worden.

Belagrijke noot.
Het is echter helaas wel zo dat deze balans los staat van patronen, obstakels of trauma’s die we hebben meegemaakt ofwel de wonden in ons leven. Het maakt wel dat deze vorm van balans dit verzacht. In alle gevallen raad ik aan jezelf te helen alvorens je deze beste complexe oefening toe leert passen. Op het moment dat je je de complete natuur en kosmos in jezelf leert ontdekken kan dit namelijk ook gepaard gaan met verdrongen emoties.

Hoe houden we onze kalmte vast?

04 - oktober 2021

Ons zenuwstelsel kent twee takken met elk hun eigen functie De sympathicus: waarin we alert zijn en actie willen of moeten nemen en de parasympathicus: die zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust.

Balans is compleet jezelf zijn en compleet los van jezelf zijn.

02-juni-2021

Balans is het evenwicht vinden tussen ‘jezelf zijn’ en ‘compleet los van jezelf zijn’. Hoe we onszelf ervaren weten we maar al te goed. Hoe we 'compleet los van jezelf' kunnen ervaren is een stuk moeilijker.

Tijdens het werken aan het onderbewustzijn i.c.m. een complete bewustwording van wie je in diepste zin bent, merk ik dat cliënten veranderingen voelen in zichzelf die ze rationeel niet kunnen verklaren. Dit is de kracht en intelligentie van het onderbewustzijn die de poort wijder maakt naar het bewustzijn waarbij je je intrinsieke zelf leert kennen.
 
Mocht je naar aanleiding van een artikel nog vragen hebben of heb je een hulpvraag, contact me dan even en je hoort spoedig van me.

Spiritueel coach volgen?

Ik waardeer het enorm dat je op mijn site bent en fijn als je me wilt volgen via Social media. wellicht spreken we elkaar daar.

Contact

Heb je interesse in een telefonische kennismaking of wil je dat ik jou bel?  Mailen mag natuurlijk ook.

Contactgegevens

Fer Overdijk
Spiritueel coach

Libelleveen 268
3205SG Spijkenisse

T:  06-18169629
M:  fer.overdijk@spiritueelcoach.com
www.spiritueelcoach.com